Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Přeshraniční práce na dálku (tzv. telework) v kontextu nových rámcových dohod

PrintMailRate-it

​S účinností od 1. března 2023 uzavřela Česká republika dvě nové rámcové dohody, a to s Německem a s Rakouskem. Týkají se přeshraniční práce na dálku, tedy takzvané „telework“, a to v souladu se článkem 16 (1) nařízení (ES) č. 883/2004, dle nějž lze stanovit výjimku v zájmu určitých skupin osob, pokud se příslušné instituce smluvních (členských) států dohodnou.


Thomas Britz
Rödl & Partner Praha 

Rámcové dohody se však týkají pouze těch zaměstnanců, kteří splňují následující podmínky:

  • Mají pouze jednoho zaměstnavatele
  • Vykonávají přeshraniční práci na dálku (zpravidla z domova); to znamená, že jejich bydliště, odkud obvykle vykonávají práci na dálku, se nachází v České republice a sídlo/provozovna zaměstnavatele, kde obvykle vykonávají práci, se nachází v Německu/Rakousku nebo jejich bydliště, odkud obvykle vykonávají práci na dálku, se nachází v Německu/Rakousku a sídlo/provozovna zaměstnavatele, kde obvykle vykonávají práci, se nachází v České republice
  • Práce vykonávaná na dálku je stejná jako práce vykonávaná v sídle/provozovně zaměstnavatele
  • Práce na dálku je vykonávána pomocí informačních technologií
  • Práce na dálku ve státě bydliště je vykonávána v rozsahu 25 až 40 procent z celkového výkonu závislé činnosti
  • Udělení výjimky je v jejich zájmu

Tyto dohody se naopak nevztahují na:

  • OSVČ, které přeshraničně pracují z domova
  • Zaměstnance, kteří vykonávají jakékoli další zaměstnání nebo samostatnou výdělečnou činnost
  • Osoby, které se nacházejí v přeshraniční situaci zahrnující další členský stát

Klíčový je rozsah, v němž zaměstnanec vykonává práci na dálku ve státě bydliště. 

a) Zaměstnanec, který vykonává práci na dálku ve státě bydliště v rozsahu 25 až 40 procent a který má jinak podléhat právním předpisům členského státu bydliště, avšak v jehož zájmu je současně podléhat právním předpisům státu sídla zaměstnavatele, je oprávněný žádat o výjimku. Pokud splní příslušné podmínky Rámcové dohody, bude mít na udělení výjimky právní nárok, což je v oblasti výjimek revoluční změna.

b) Zaměstnanec, který vykonává práci na dálku ve státě bydliště v rozsahu nižším než 25 procent, podléhá automaticky právním předpisům státu, ve kterém má sídlo jeho zaměstnavatel.

c) Na zaměstnance, který vykonává práci na dálku ve státě bydliště v rozsahu vyšším než 40 procent, se Rámcové dohody nevztahují. I on však může podat žádost o výjimku, avšak na rozdíl od zaměstnance dle bodu a) nemá i při splnění podmínek na udělení výjimky právní nárok. 

Žádosti o výjimku z Rámcové dohody se podávají až na dobu dvou let do budoucna, a to u příslušné instituce členského státu, jehož právním předpisům chce zaměstnanec podléhat. Žádost o výjimku dle Rámcové dohody lze podávat opakovaně.
 
V České republice lze žádost o výjimku dle Rámcové dohody podávat u místně příslušné správy sociálního zabezpečení. Jsou-li splněny podmínky pro určení příslušnosti k českým právním předpisům dle Rámcové dohody, tak ČSSZ vystaví potvrzení A1.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Thomas Britz

advokát

Associate Partner

+420 236 163 770

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu