Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Obsahuje cena stanovená znaleckým posudkem DPH?

PrintMailRate-it

​Odpověď na tuto otázku je možné nalézt v novém materiálu Ministerstva financí, který se snaží poskytnout odpověď na základní otázky týkající se cen určených dle zákona o oceňování majetku. Jak to tedy je s cenami, které stanoví znalec svým posudkem? 


Zákon o oceňování majetku problematiku DPH nikterak neupravuje. Je tedy na konkrétním znalci, zda pro vypracování znaleckého posudku o ceně obvyklé bude využívat ceny v úrovni s DPH nebo bez DPH.  Platí ale, že znalec by nikdy neměl vzájemně porovnávat ceny s DPH s cenami v úrovni bez DPH. U ceny obvyklé tedy záleží na konkrétním znalci a jeho posudku. Stejně se bude postupovat v případě určení tržní hodnoty. I zde záleží na znalci, zda při posouzení DPH zohlední či nikoliv. 

Rozdílná situace bude u takzvané ceny zjištěné dle oceňovací vyhlášky, u které judikatura Nejvyššího správního soudu stanoví, že se vždy jedná o cenu v úrovni bez DPH. Z toho rovněž vyplývá, že i všechny základní ceny uvedené v oceňovací vyhlášce jsou ceny bez DPH, jelikož právě tyto ceny jsou základem pro stanovení ceny zjištěné. 

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

Ing. Klára Sauerová

Ing. Johana Cvrčková

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu