Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nová alternativa zveřejňování účetní závěrky v praxi

PrintMailRate-it

​„Nové“ ustanovení § 21b odst. 2 je v zákonu o účetnictví obsaženo již více než rok, k jeho praktické aplikaci však reálně může dojít až nyní. Stojí proto za to si jej připomenout. 


Zmiňované nové ustanovení zákona o účetnictví dává účetním jednotkám, které jsou obchodní korporací a nečiní totéž již prostřednictvím ČNB, možnost zveřejnit svou účetní závěrku ve sbírce listin prostřednictvím podání správci daně. Jde o to, že taková účetní jednotka již nemusí nutně činit dvojí podání téhož – zvlášť daňového přiznání (s účetní závěrkou jako jeho součástí) a zvlášť účetní závěrky samostatně přímo rejstříkovému soudu. Nyní postačí podat daňové přiznání, jehož přílohou bude i (celá) účetní závěrka, a správce daně již zajistí zveřejnění účetní závěrky i ve sbírce listin. Mnoha společnostem tak odpadne administrativa spojená s duplicitním zasíláním účetní závěrky orgánům veřejné moci. 

Mnoha společnostem odpadne administrativa spojená s duplicitním zasíláním účetní závěrky orgánům veřejné moci.

Možnost zveřejnit účetní závěrku prostřednictvím podání správci daně (spolu s daňovým přiznáním) je v zákonu o účetnictví již od začátku roku 2021, nicméně v souladu s přechodnými ustanoveními ji lze, zjednodušeně řečeno, poprvé využít až za účetní období kalendářního roku 2021 – tedy nyní při podání daňového přiznání.

Je však třeba zároveň upozornit, že tato možnost zveřejnění účetní závěrky není vhodná pro všechny obchodní korporace. Pokud mají zákonnou povinnost nechat svou účetní závěrku ověřit auditorem, nelze již tento způsob zveřejnění využít tak, aby byly splněny všechny legislativní požadavky zveřejňování. Prostřednictvím správce daně lze zveřejnit pouze samotnou účetní závěrku – bez výroční zprávy, bez zprávy auditora.  Protože zpráva auditora i výroční zpráva jsou povinně zveřejňovanou informací (§ 21a ZoÚ), výhoda v podobě jednoho podání se ztrácí. 

V souvislosti se zveřejňováním účetních závěrek je na místě připomenout novelizovaný § 18 odst. 1 nařízení vlády č. 351/2013 Sb., které je platný od 1. února 2021 a který říká,  že listiny, které jsou zasílány rejstříkovému soudu (tj. právě například účetní závěrka, zpráva auditora, výroční zpráva) musí ve formátu Portable Document Format (přípona PDF) obsahovat takzvanou textovou vrstvu, nebo musí být ve formátu Extensible Hypertext Markup Language (přípona XHTML). Textová vrstva (zjednodušeně) znamená, že v předmětném PDF lze automaticky vyhledávat (po technické stránce dokument obsahuje automaticky čitelný text, nikoli pouze naskenovaný dokument).

Již jen ve formátu Portable Document Format (přípona PDF) s tzv. textovou vrstvou nebo ve formátu Extensible Hypertext Markup Language (přípona XHTML)

V případě jakýchkoli dotazů k povinnostem, procesu či formátu zveřejňování jsme vám rádi k dispozici.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Ladislav Čížek

auditor

Manager

+420 236 163 305

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu