Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Jiný kraj, jiný plat?

PrintMailRate-it

​V nedávné době vzbudila pozornost širší veřejnosti soudní rozhodnutí, v nichž byla řešena otázka, zda zaměstnavatel může zaměstnancům s týmž druhem práce vyplácet rozdílně vysokou mzdu podle toho, v jakém regionu České republiky pracují. V následujícím příspěvku shrneme, jak tedy soudy v této věci rozhodly.


O co šlo?

Základem soudního sporu byl požadavek zaměstnance, aby mu jeho zaměstnavatel doplatil dlužnou mzdu. Zaměstnanec argumentoval tím, že jeho kolegové s týmž sjednaným druhem práce, kteří ovšem pracují v jiném regionu České republiky, mají u téhož zaměstnavatele vyšší mzdu. Takový zaměstnavatelův postup je podle zaměstnance v rozporu s § 110 odst. 1 zákoníku práce, podle kterého „za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty příslušní všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda“. Stejnou prací nebo prací stejné hodnoty se rozumí „práce stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, která se koná ve stejných nebo srovnatelných pracovních podmínkách, při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce“ (§ 110 odst. 2 zákoníku práce). 

Soudy rozhodly: Za stejnou práci stejná odměna. Kdekoli. 

Pracovní podmínky se posuzují „podle obtížnosti pracovních režimů vyplývajících z rozvržení pracovní doby, například do směn, dnů pracovního klidu, na práci v noci nebo práci přesčas, podle škodlivosti nebo obtížnosti dané působením jiných negativních vlivů pracovního prostředí a podle rizikovosti pracovního prostředí“ (§ 110 odst. 4 zákoníku práce). Zaměstnavatel oprávněnost svého postupu odůvodňoval tím, že životní náklady zaměstnanců v různých regionech nejsou stejné, a je tedy spravedlivé, pokud mzda takových zaměstnanců bude k rozdílné výši těchto nákladů přihlížet.

Jak rozhodl Nejvyšší soud?

Soudy poté, co dokazováním dospěly k závěru, že obsah práce žalobce je v zásadě stejný jako obsah práce jeho kolegů v jiných regionech, rozhodly, že zaměstnavatelův postup odporuje zákonu. Nejvyšší soud v rozsudku ze dne 20. července 2020, spisová značka 21 Cdo 3955/2018, zdůraznil, že „z hlediska zásady rovného odměňování podle ustanovení § 110 zákoníku práce nejsou pro posouzení, zda se v konkrétním případě jedná o stejnou práci nebo o práci stejné hodnoty, významné [...] sociálněekonomické podmínky a jim odpovídající výše nákladů na uspokojování životních potřeb v místě, kde zaměstnanec na základě pracovní smlouvy pro zaměstnavatele vykonává práci“.

Co na to Ústavní soud?

Zaměstnavatel se poté ještě obrátil na Ústavní soud. Ovšem rovněž Ústavní soud se postavil na stranu zaměstnance. V nálezu ze dne 31. srpna 2021, spisová značka I. ÚS 2820/20, uvedl, že „reflektovat fungování trhu práce a socioekonomické rozdíly mezi jednotlivými regiony (a rozdíly v reálné výši mezd) je v prvé řadě úkolem zákonodárce, a nikoliv úkolem obecných soudů či Ústavního soudu“. Pokud by měl zákonodárce za to, aby v právní úpravě „byla přiměřeným způsobem zakotvena také možnost zohlednit socioekonomické rozdíly jednotlivých regionů a jejich dopady na vývoj na trhu práce [...] nic mu nebrání v tom, aby (v případě že pro to nalezne dostatečnou politickou shodu) takovou úpravu také přijal“.

Co z toho vyplývá?

Současná právní úprava nedává zaměstnavateli možnost, aby zaměstnancům, kteří u něho budou konat stejnou práci, ovšem budou činní v různých regionech České republiky, přiznal rozdílnou mzdu s odůvodněním, že životní náklady v regionech se liší, respektive že situace na trhu práce si takové rozdílné zacházení vyžaduje.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Václav Vlk

advokát

Associate Partner

+420 236 163 720

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu