Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Je poplatek za porušení podmínek parkoviště předmětem DPH?

PrintMailRate-it
Z judikatury Soudního dvora Evropské unie je v poslední době patrný trend rozšiřování předmětu DPH i o platby, které mají na první pohled spíše sankční charakter. Jak to bude s aplikací DPH u poplatku, který vybírá provozovatel parkoviště v případě, že jeho zákazníci poruší jím stanovená pravidla? Právě touto situací se SDEU zabýval v nedávném rozsudku C-90/20 Apcoa Parking Danmark A/S. 

Dánská společnost Apcoa Parking provozuje na soukromých pozemcích parkoviště na komerční bázi. Za jeho využití po zákaznících požaduje poplatek, jehož výše se odvíjí od délky parkování. Zákazníci jsou povinni při parkování dodržovat pravidla stanovená parkovištěm; například neparkovat vozidlo mimo vyhrazené místo, dodržovat maximální dobu parkování, umístit parkovací lístek do vozidla předepsaným způsobem a podobně. V případě, že zákazník některé z pravidel poruší, je mu navíc naúčtován fixní poplatek za toto opomenutí. Právě zmíněný poplatek za nedodržení pravidel se stal předmětem sporu mezi společností Apcoa Parking, jež měla za to, že zmíněný poplatek není předmětem DPH, a správcem daně, který poplatky považoval za protiplnění za poskytnutou parkovací službu.  

Soudní dvůr Evropské unie v rozhodnutí v této věci připomněl, že jedním ze základních předpokladů pro to, aby plnění bylo předmětem DPH, je existence právního vztahu mezi stranami, na jehož základě je plnění poskytnuto, a současně, že plnění musí být poskytnuto za úplatu, která s ním má přímou souvislost. V daném případě právní vztah mezi Apcoa Parking a zákazníky zakládá poskytnutí parkování, za které zákazník platí. 

Sankce může být předmětem DPH, pokud existuje přímá souvislost s poskytnutým plněním

SDEU dále dovozuje, že zaplacení poplatku za porušení podmínek daných parkovištěm představuje ve skutečnosti součást úplaty za poskytnutí parkování, jelikož přistoupením na podmínky parkoviště zákazník akceptoval i případný poplatek za porušení pravidel parkoviště. Podle všeho je tedy pravděpodobné, že tento poplatek má přímou souvislost s parkovací službou, jelikož bez poskytnutí této služby by poplatek nemohl být vůbec účtován. V takovém případě proto poplatek tvoří nedílnou součást ceny, kterou se zákazník zavázal zaplatit, a je tedy předmětem DPH. Soudní dvůr Evropské unie současně uvedl, že skutečnost, že předmětný poplatek je dle dánské vnitrostátní právní úpravy považován za sankci, na výše uvedených argumentech nic nemění. 

Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nevybočuje z rámce předchozí judikatury zabývající se sankcemi jako je smluvní pokuta, odstupné či náhrada škody. Pakliže svým zákazníkům účtujete nebo jsou vám účtovány jakékoliv sankce, pokuty či poplatky obdobného charakteru a jsou-li navíc vyšší hodnoty, doporučujeme prověřit u nich aplikaci DPH. Naši DPH specialisté vám budou rádi nápomocni.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Klára Sauerová

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 280

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Johana Cvrčková

daňová poradkyně

+420 236 163 249

Poslat e-mail

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu