Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Informace Generálního finančního ředitelství k uplatnění daňové ztráty

PrintMailRate-it
Generální finanční ředitelství České republiky vydalo v prosinci roku 2021 informaci k aplikaci zvláštního ustanovení o uplatnění daňové ztráty jako položky odčitatelné od základu daně v souladu s § 38zh zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

Toto na první pohled poměrně krátké ustanovení čítající celkem 3 věty, které bylo do výše uvedené legislativy zakotveno dlouho očekávanou novelou, zavedlo s účinností od 1. července 2020 právní fikci data podání dodatečného daňového přiznání k dani z příjmů, ve kterém poplatník daně uplatňuje daňovou ztrátu jako položku odčitatelnou od základu daně, a to v případě, že datum podání tohoto dodatečného daňového přiznání předchází pravomocnému vyměření této daňové ztráty. Prostřednictvím této právní fikce se má v zásadě za to, že dodatečné daňové přiznání bylo podáno v tentýž den, kdy byla pravomocně stanovena daňová ztráta, kterou poplatník uplatňuje. Dochází tedy v podstatě k určitému časovému posunu.

V praxi se to bude v zásadě týkat situace, kdy poplatník daně si chce bezprostředně po podání daňového přiznání, na jehož základě vznikla daňová ztráta, uplatnit tuto položku proti kladnému základu daně vykázanému v jiném zdaňovacím období, a to právě prostřednictvím dodatečného daňového přiznání. Jelikož ale uplatnění daňové ztráty jako položky odčitatelné od základu daně je podmíněno jejím pravomocným vyměřením, byla prostřednictvím uvedeného ustanovení zavedena zmíněná právní fikce, díky které se fakticky posouvá datum podání dodatečného daňového přiznání, a to až ke dni pravomocného stanovení daňové ztráty. Má se tedy za to, že dodatečné daňové přiznání bylo podáno v tento den. K datu, které je uvedeno na formuláři, se přitom pro tyto účely nepřihlíží a eliminuje se tím riziko případných sankcí.

Možnost využití tohoto na první pohled přívětivého nástroje je limitována na zdaňovací období, které skončila 30. června 2020 a později. Důvodem je datum nabytí účinnosti související novely zákona o daních z příjmů. Zároveň upozorňujeme, že prostřednictvím tohoto ustanovení současně došlo k rozšíření vnímání nepřípustných podání tak, jak na ně nahlíží zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů. Například dodatečná daňová přiznání, která budou podána ode dne podání prvního dodatečného daňového přiznání (myšleno to dodatečné daňové přiznání, ve kterém je zpětně uplatněna daňová ztráta) do data pravomocného stanovení daňové ztráty, budou považována za nepřípustná, přičemž údaje z tohoto daňového přiznání mohou být zároveň použity pro doměření daně.

Navzdory této zákonné možnosti lze samozřejmě ale i nadále v této oblasti postupovat tak, jako by výše uvedené ustanovení dosud nevzešlo v platnost, a sice dobrovolně uplatňovat daňovou ztrátu, coby položku odčitatelnou od základu daně až po jejím pravomocném vyměření. V případě postupu podle ustanovení § 38zh doporučujeme tuto oblast detailněji prověřit.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Robert Němeček

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 209

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu