Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Aktualizován seznam států spolupracujících v daňové oblasti

PrintMailRate-it

​Ministerstvo financí České republiky zveřejnilo ve finančním zpravodaji dne 20. ledna 2022 aktuální seznam států, tzv. vyměňujících zprávy podle zemí v souladu s vybranými ustanoveními zákona  č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon představuje základní klíčovou normu upravující mezinárodní spolupráci v daňové oblasti, a to nejen napříč Evropskou unií, a s ohledem na fakt, že tato tematika nabírá na stále větším významu, byl od svého přijetí již několikrát novelizován. Většina těchto novel byla přijata s cílem zajistit větší transparentnost a efektivitu celého systému, přičemž postupem času došlo i k úplnému sjednocení s legislativou, upravující tuto oblast ve vztahu ke Spojeným státům americkým.


Ministerstvo financí České republiky má podle tohoto zákona povinnost zveřejňovat seznam smluvních států, které se zavázaly k automatické výměně informací a obecně užší spolupráci na poli daňové problematiky.

Na tomto seznamu, jenž  je Ministerstvem financí pravidelně doplňován vždy nejpozději v horizontu šesti měsíců, a to ve vazbě na množství nastalých změn, jsou aktuálně, respektive pro vykazovaná účetní období začínající 1.  lednem 2021 a později, uvedeny následující země:

Andorra, Anguilla, Argentina, Austrálie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Belize, Bermudy, Brazílie, Britské panenské ostrovy, Curaçao, Čína, Gibraltar, Guernsey, Hongkong, Chile, Indie, Indonésie, Island, Japonsko, Jersey, Jihoafrická republika, Kajmanské ostrovy, Kanada, Katar, Kazachstán, Kolumbie, Korejská republika, Kostarika, Lichtenštejnsko, Makao, Malajsie, Man, Mauritius, Mexiko, Monako, Nigérie, Norsko, Nový Zéland, Omán, Panama, Pákistán, Peru, Ruská federace, San Marino, Saúdská Arábie, Seychely, Singapur, Spojené arabské emiráty, Spojené státy americké, Švýcarsko, Turecko, Turks a Caicos, Uruguay, Velká Británie. 

Tento oficiální seznam zcela nahrazuje ten dosavadní, který byl naposledy uveřejněn Ministerstvem financí dne 22. prosince 2021, a v daném znění platí do odvolání. Kromě rozšíření souvisejícím s nově uzavřenými smlouvami může samozřejmě dojít i k jeho zúžení, typicky v situaci, kdy některá smluvní země přestane splňovat některou z klíčových podmínek mezinárodní spolupráce. 

Vedle výčtu výše uvedených států se mezi země, které jsou dle zmíněné legislativy zavázány danou mírou spolupráce, řadí automaticky i všechny členské státy Evropské unie včetně České republiky.

Kontakt

​Ing. Robert Němeček

Ing. Filip Straka

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu