Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Přiznání k dani z nemovitých věcí – transakce na přelomu roku

PrintMailRate-it

​Řádné přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2022 bylo zapotřebí podat do 31. ledna 2022. Ministerstvo financí na rozdíl od roku 2021 k prodloužení tohoto termínu nepřistoupilo. Samotný zákon o dani z nemovitých věcí však pamatuje na specifickou situaci, která může v praxi nastat, a nabízí možnost podat přiznání v prodlouženém termínu. 


Jedná se o situaci, kdy je podán návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí ještě v roce 2021 (například v průběhu prosince 2021), ale do konce roku jej katastrální úřad neprovede a k zápisu do katastru tak dojde až v roce následujícím (například v průběhu ledna 2022). Zápis do katastru nemovitostí ve standardních případech má právní účinky právě k datu podání návrhu na vklad. 

Lhůta pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí je v tomto případě stanovena nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí. Pokud tedy například byl 14. prosince 2021 podán návrh na vklad do katastru nemovitostí, ale k zápisu došlo až v průběhu ledna 2022 (s právními účinky k 14. prosinci 2021), má povinnost již nový vlastník podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2022, kde tuto nově pořízenou nemovitou věc uvede. Toto přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2022 lze podat až do 30. dubna 2022. 


Kontakt

Ing. Josef Krátký 
Poslat e-mail

Ing. Dominika Havrdová
Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu