Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Příspěvky Koordinačního výboru z konce roku 2021

PrintMailRate-it

​V rámci jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR koncem roku 2021 byly bez rozporu uzavřeny dva příspěvky pro oblast DPH. Účelem prvního z nich bylo sjednocení výkladu evropské judikatury ve vztahu k tuzemské praxi týkající se poskytování zpětných plateb zdravotním pojišťovnám farmaceutickými společnostmi, přičemž druhý si kladl za cíl vyjasnění způsobu uplatnění DPH u stavebních platů.


586/15.09.21 Oprava základu daně při zpětných platbách zdravotním pojišťovnám 

Během Koordinačního výboru byl projednáván příspěvek týkající se dodatečné opravy základu daně u importérů (distributorů léčiv) při poskytování zpětného bonusu zdravotním pojišťovnám. Tento bonus je zpravidla vyplácen při překročení limitu ročních nákladů na léčivý přípravek, které ještě hradí zdravotní pojišťovna. 

Nárok na zpětný bonus sjednává přímo se zdravotní pojišťovnou farmaceutická společnost (výrobce léků), a to s cílem podpořit prodej daného výrobku, nicméně samotný bonus je administrován a vyplácen distributorem. Vzhledem k tomu, že smlouva není uzavřena přímo mezi distributorem a zdravotní pojišťovnou, je otázkou, zdali distributor může provést opravu základu daně při vyplacení bonusu. 

Nepřímý bonus a oprava základu daně

GFŘ v rámci příspěvku potvrdilo názor předkladatelů, že distributor může provést opravu základu daně při vyplacení zpětného bonusu zdravotní pojišťovně, neboť vyplácí a ekonomicky nese tento náklad. V této souvislosti však GFŘ přidává podmínku, že distributor musí být rovněž uveden ve smlouvě mezi pojišťovnou a držitelem registrace léku, či mít uzavřený závazkový vztah s výrobcem léčiv. Přestože se jedná o specifickou situaci z farmaceutického prostředí, dle našeho názoru lze tyto závěry aplikovat i na obdobné případy. Zároveň je však nezbytné poukázat na formální přístup ze strany finanční správy, která požaduje mít vždy k dispozici smluvní ujednání ukládající distributorům povinnost vyplácet bonusy třetím stranám.

589/24.11.21 Uplatnění DPH při zřízení práva stavby

Stavební platy představují úplatu, kterou poskytuje stavebník vlastníkovi za zřízení práva stavby na pozemcích. Výše těchto platů může být fixní či variabilní v závislosti na různých kritériích. Zákon o DPH obsahuje fikci, podle které se právo stavby považuje za zboží, přičemž občanský zákoník jej dále specifikuje jako věcné právo k nemovitosti a věc nemovitou. To může vést k předpokladu, že by mělo být zdaněno na začátku (ke dni předání nemovitosti do užívání nabyvateli), přičemž by se vycházelo ze sumy budoucích stavebních platů. 

Sumu budoucích platů však nelze předem přesně určit (například kvůli valorizaci) a zákon o DPH navíc umožňuje provádět opravy základu daně pouze 3 roky od konce zdaňovacího období, v němž vznikla povinnost DPH odvést. V praxi by tak nebylo možné opravovat základ daně po celou dobu zřízení práva stavby. Proto je možné, za předpokladu vzájemné dohody obou smluvních stran, zdaňovat jednotlivé stavební platy průběžně. 

Způsob uplatnění DPH se v průběhu let nemění v závislosti na změně stavby

V případě takového zdanění stavebních platů bude způsob zdanění stanoven s přihlédnutím ke stavu pozemku či stavby v den zápisu do katastru nemovitostí, který se postupem času nemění. Proto i způsob zdanění stavebních platů zůstává v průběhu let stejný.

Má se také za to, že pokud je vlastník osobou povinnou k dani, ale není plátcem DPH, nebrání to průběžnému způsobu zdanění stavebních platů. Vlastník jednotlivé stavební platy započítá do obratu pro účely registrace k DPH a v okamžiku, kdy překročí zákonný obrat, zaregistruje se a začne stavební platy zdaňovat DPH. 

Pokud vás výše uvedené zaujalo, neváhejte kontaktovat daňového poradce, se kterým u nás spolupracujete, případně níže uvedené kontakty.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Klára Sauerová

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 280

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Michael Pleva

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 232

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu