Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Porušili jste rozpočtovou kázeň a žádáte o prominutí odvodů?

PrintMailRate-it

​Generální finanční ředitelství vydalo pokyn č. GFŘ-D-52, který stanovuje jednotná pravidla pro posuzování žádostí o prominutí odvodů za porušení rozpočtové kázně nebo penále za prodlení s tímto odvodem. 


Pokyn je především zajímavý pro příjemce dotací poskytnutých z rozpočtu územních samosprávních celků (kraje, města, obce) nebo Regionální rady regionu soudržnosti, kteří by se dopustili porušení rozpočtové kázně. Následně vyměřený odvod, respektive penále, mohou být na žádost daňových subjektů ze strany finanční správy prominuty, přičemž předmětný pokyn slouží právě k zajištění shodného rozhodování o žádostech daňových subjektů v identických nebo obdobných případech. 

Pokyn vymezuje skutečnosti, v jejichž faktickém naplnění lze spatřovat zákonem stanovené důvody hodné zvláštního zřetele, kterými jsou zejména objektivní důvody, jež stojí zcela mimo sféru příjemce dotace, dále nepříznivá finanční situace fyzické osoby, dále také marginální pochybení a nakonec i případy pozdní úhrady zadržených prostředků. Naplní-li daňový subjekt některý z těchto důvodů, existuje velmi reálná šance na prominutí přinejmenším části odvodu či penále.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

​Mgr. Adam Macek, LL.M.
Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu