Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Oznámení o získání prostředků na obstarání bytové potřeby správci daně

PrintMailRate-it

​Novela zákona o daních z příjmů účinná od 1. ledna 2021 přinesla mimo jiné zpřísnění podmínek osvobození příjmů z prodeje nemovitých věcí podmíněného vynaložením získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby. Co vše je třeba splnit, aby takové příjmy z prodeje za rok 2021 bylo možné osvobodit od daně z příjmů fyzických osob a jakou roli v osvobození hraje oznámení o získání těchto prostředků?


Zákon o daních z příjmů umožňuje osvobodit od daně z příjmů fyzických osob příjmy z prodeje nemovitých věcí, pokud se jedná o:

  • příjmy z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku či jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, a to v případě, že měl prodávající v dané nemovité věci bydliště bezprostředně před prodejem nejméně po dobu 2 let; 
  • příjem z prodeje nemovitých věcí výše nejmenovaných (jiné nemovité věci), pokud doba mezi nabytím vlastnického práva a prodejem přesáhne 10 let. V případě, že jde o prodej nemovitosti nabyté před rokem 2021, postačí, pokud tato doba přesáhla 5 let. 
Osvobodit příjmy z prodeje nemovité věci je však možné i před naplněním výše uvedených časových testů, tedy i v případě, že měl poplatník v dané nemovité věci bydliště méně než 2 roky, případně vlastnil jinou nemovitou věc po dobu kratší 10 let. Toto osvobození je možné, pokud poplatník příjmy získané prodejem použije na obstarání vlastní bytové potřeby. Pro účely osvobození je v tomto případě nezbytné splnit dvě základní podmínky, a to:
  • použít získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby;  
  • podat oznámení o získání těchto prostředků poplatníkem správci daně do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém k získání prostředků došlo.
Obě výše zmíněné základní podmínky musí být splněny současně, pouhé vynaložení prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby pro účely osvobození nestačí. Poplatník je současně povinen oznámit tuto skutečnost správci daně, a to v termínu pro podání daňového přiznání. V případě, že poplatník oznámení do konce lhůty pro podání přiznání správci daně nepodá, nemůže osvobození od daně z příjmů použít. Termín pro podání daňového přiznání za zdaňovací období roku 2021 a zároveň pro podání oznámení o osvobozených příjmech z prodeje nemovitosti je 1. dubna 2022, případně 2. května 2022 (je-li přiznání podáváno elektronicky), nebo 1. července 2022 (je-li přiznání podáváno daňovým poradcem či advokátem). Finanční správa pro podání oznámení doporučuje využít distanční způsoby komunikace s finančním úřadem, zejména prostřednictvím portálu MOJE daně, kde lze pro podání oznámení použít formu „obecné písemnosti“.

Jestliže poplatník nepodá oznámení do konce lhůty pro podání přiznání, nemůže osvobození od daně z příjmů použít

Vedle splnění výše uvedených základních podmínek je třeba rovněž naplnit časový test. Podmínka použití získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby pro účely osvobození příjmu je splněna, pokud poplatník:
  • použije získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby do konce následujícího zdaňovacího období poté, co tyto prostředky získal, nebo
  • použije částku odpovídající získaným prostředkům na obstarání vlastní bytové potřeby před jejich získáním, nejdříve však ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník tyto prostředky získal.
Zjednodušeně řečeno; je třeba vynaložit prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby nejdříve jeden rok před a nejpozději jeden rok po získání příjmů z prodeje nemovitosti. 

Nejsou-li splněny výše uvedené podmínky pro osvobození, jsou příjmy z prodeje zdaněny jako ostatní příjmy dle § 10 zákona o daních z příjmů ve zdaňovacím období bezprostředně následujícím po období, v němž poplatník prostředky získal.

Povinnost oznámit získání prostředků správci daně je rovněž podmínkou pro možnost uplatnění osvobození od daně z příjmů fyzických osob v případě osvobození náhrady za uvolnění bytu.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Josef Krátký

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 222

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu