Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nový zákon o účetnictví již brzy ve vnějším připomínkovém řízení

PrintMailRate-it

V březnu 2022 se očekává zahájení vnějšího připomínkového řízení k novému zákonu o účetnictví, který by měl vejít v účinnost od ledna 2024.

Návrh zcela nového zákona o účetnictví, který je aktuálně ve vnitřním připomínkovém řízení pracovní skupiny MF ČR, předpokládá řadu (r)evolučních přístupů. Níže uvedené změny mohou být ještě upraveny například právě ve vazbě na vnější připomínkové řízení. Dle dostupných informací lze zatím očekávat například následující:
  • Technické zhodnocení – technickým zhodnocením se budou rozumět takové zásahy do odpisovaného aktiva, které budou mít za následek změnu jeho účelu, technických parametrů popř. rozšíření jeho vybavenosti nebo použitelnosti, pokud částky vynaložené za účetní období dosáhnou procenta z prvotní hodnoty daného aktiva a hodnoty stanovené pro vykazování dlouhodobého aktiva. Právě podmínka dosažení stanoveného procenta z prvotního ocenění je zcela nový koncept, který ani např. Mezinárodní účetní standardy neznají. Procento si určí účetní jednotka sama v rámci vnitropodnikové směrnice Zákon o daních z příjmů však bude udávat určitou maximální výši tohoto procentního ukazatele, do kterého je výdaj jednorázově daňově uznatelný.

  • Upuštění od konceptu konečné účetní závěrky (resp. zahajovací rozvahy) při přeměnách - nově rozhodný den přeměny nebude mít za následek ukončení stávajícího účetního období a začátek nového, ale účetní jednotka, která je zúčastněná na přeměně a která při přeměně nezaniká, pouze od rozhodného dne začne účtovat s ohledem na změnu způsobenou přeměnou (tedy přechod jmění). Její účetní období bude volně pokračovat dál. Tato změna by mimo jiné umožnila realizovat projekty přeměn v průběhu období, nikoliv prioritně k 1. lednu, bez zvýšených nákladů na sestavení a audit účetní závěrky. 

  • Bude zaveden již dříve diskutovaný koncept funkční měny. Tou ale bude moci být pouze americký dolar, euro nebo britská libra. Aby se zjednodušila administrativa, bude možné vyplnit daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob ve zvolené funkční měně a do českých korun se přepočte pouze výsledná daň z příjmů.

  • Zavádí se osvobození od povinnosti konsolidace pro střední konsolidační celky. Skupina (konsolidační celek), která na konsolidovaném základu nepřekračuje 2 hraniční hodnoty (obrat 1 mld. Kč, aktiva netto 0,5 mld. Kč a průměrný počet zaměstnanců 250) bude osvobozena od povinnosti sestavit konsolidovanou účetní závěrku. Lze vycházet i z prostého součtu (nekonsolidovaných hodnot), pak se uvedená kritéria obratu a aktiv zvyšují ještě o 20 %.

  • Dlouhodobé pohledávky, dlouhodobé dluhy (dříve závazky) a rezervy bude třeba diskontovat na současnou hodnotu. 

  • Dále se např. ruší některé pojmy v oblasti ocenění.  Tzv. vlastní náklady (používané např. pro ocenění zásob vytvořených vlastní činností) budou nahrazeny rozšířenou definicí pořizovací ceny. Tzv. reprodukční pořizovací cena bude nově obsažena v reálné hodnotě.

Zaujaly vás tyto změny? Nás ano, a proto přípravu nového zákona o účetnictví pečlivě již několik let sledujeme a průběžně vyhodnocujeme. Jakmile bude k dispozici schválené znění nového zákona o účetnictví, rádi vám poskytneme školení ke změnám, které přináší. V případě zájmu se na nás ale můžete obrátit již nyní a my Vám pomůžeme se na nový zákon o účetnictví připravit.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Ladislav Čížek

auditor

Manager

+420 236 163 305

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu