Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Jaký je daňově nejvýhodnější příspěvek na stravování pro rok 2022?

PrintMailRate-it
Jedním z často poskytovaných zaměstnaneckých benefitů je příspěvek na stravování během pracovní doby. Zaměstnavatel má v současnosti několik možností poskytnutí příspěvku na stravování; formou nepeněžní (stravenka papírová či elektronická, vlastní stravovací zařízení) či formou peněžní (stravenkový paušál). Pomineme tentokrát specifika poskytování příspěvku na stravování formou vlastního stravovacího zařízení zaměstnavatele a budeme se věnovat pouze stravence a stravenkovému paušálu. Jaká je nejvýhodnější výše poskytovaného příspěvku na stravování v roce 2022?

Ministerstvo práce a sociálních věcí na konci roku  upravuje vyhláškou  výši1 a limity tuzemského stravného, které budou platit následující rok. Vyhláškou je upraveno stravné, které náleží zaměstnanci během pracovní cesty. Přehled nově platných sazeb stravného naleznete v následující tabulce. 

​Délka pracovní cesty
​Podnikatelská sféra
​Státní sféra
​5 až 12 hodin
​99 Kč
​99–118 Kč
​Déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin
​151 Kč
​151–182 Kč
​Déle než 18 hodin
​237 Kč
​237–283 Kč

Kromě výpočtu tuzemských cestovních náhrad ovlivňují výši stravného také stravenky a stravenkový paušál. Jak? To si ukážeme na zjednodušeném příkladu. 

Zaměstnavatel se rozhodl svým zaměstnancům poskytovat příspěvek na stravování ve výši 150 Kč. Jaké budou daňové dopady na straně zaměstnavatele a na straně zaměstnance? 

Nejprve si ukážeme daňové dopady u zaměstnance.

Zaměstnanec


​Osvobozeno
​Přidaněno
​Čistý příjem
​Stravenka
​150,00 Kč
​0,00 Kč
​150,00 Kč
​Stravenkový paušál
​82,60 Kč
​67,40 Kč
​82,60 Kč +
(67,40 Kč – daň, SP, ZP) = 109,69 Kč

Dle zákona o daních z příjmů lze daňových výhod požívat pouze u jedné stravenky poskytnuté za odpracovanou směnu. Celá hodnota poskytnuté stravenky je u zaměstnance osvobozena, a to nehledě na její výši. Stravenka nepodléhá ani odvodům na sociálním (SP) a zdravotním pojistném (ZP). V našem příkladu je tedy osvobozených celých 150 Kč, je to čistý příjem zaměstnance.

U zaměstnance je obdržený stravenkový paušál osvobozen od daně z příjmů do výše 70 % horní hranice tuzemského stravného2. Horní hranice stravného je v roce 2022 částka 118 Kč, 70 % z této částky odpovídá hodnotě 82,60 Kč. Tato částka nepodléhá ani dani z příjmů, ani odvodům pojistného. Veškerá hodnota stravného nad limit 70 % je odvody již zatížena, jak je uvedeno v tabulce výše. Je zřejmé, že z pohledu zaměstnance je daňově výhodnější obdržení stravenky.  

A jaká je situace u zaměstnavatele? 


Zaměstnavatel

​Daňový náklad
D​aňový náklad spolu
s odvody za zaměstnance
​Stravenka
​55 % ze 150 Kč = 82,50 Kč
​82,50 Kč
​Stravenkový paušál
​150,00 Kč
​150 Kč + odvody SP a ZP
za zaměstnance
z 67,40 Kč = 172,78 Kč

Z pohledu zaměstnavatele je situace v případě stravenky složitější. Daňově uznatelným nákladem je pro zaměstnavatele 55 % hodnoty stravenky. Výše daňově uznatelného nákladu je zároveň limitována částkou, která odpovídá 70 % horní hranice tuzemského stravného (viz výše). V našem příkladu je daňově uznatelným nákladem zaměstnavatele 55 % z celkové nominální hodnoty stravenky ve výši 150 Kč, tedy 82,50 Kč. Nejvýhodnější stravenka pro rok 2022 je tak z pohledu zaměstnavatele právě ve výši 150 Kč, jelikož zaměstnavatel může uplatnit maximální možný daňově uznatelný náklad. Zbylá část hodnoty stravenky ve výši 67,50 Kč je na straně zaměstnavatele nedaňovým nákladem. Z této částky tak odvede zaměstnavatel 19 % na dani z příjmů právnických osob.

Nejvýhodnější stravenka pro rok 2022 je ve výši 150 Kč

V případě stravenkového paušálu si zaměstnavatel může celou výši poskytnutého příspěvku uplatnit jako daňově uznatelný náklad. V příkladu si jako daňově uznatelný náklad může odečíst celou částku 150 Kč. A nezapomeňme, že odvedl také sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance z částky, která převyšuje osvobození. Tyto odvody jsou na straně zaměstnavatele také daňově uznatelným nákladem. Celkem si zaměstnavatel po poskytnutí 150 Kč stravenkového paušálu bude moci jako daňově uznatelný náklad uplatnit 172,78 Kč. 

Zaměstnavatel může poskytování stravenkového paušálu a stravenky u svých zaměstnanců kombinovat. Někteří zaměstnanci mohou dostávat stravenku a jiní stravenkový paušál. Dokonce v některé dny může zaměstnanec obdržet stravenku a v jiné zase získat příspěvek na stravné formou stravenkového paušálu. Doporučujeme však, aby pravidla poskytování stravného byla stanovena vnitřním předpisem zaměstnavatele. 


1 Vyhláška č. 511/2021 Sb. ze dne 15. prosince 2021, o změně sazby základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení průměrné ceny pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad 

2 Jedná se o tuzemské stravné, které náleží zaměstnanci během pracovní cesty trvající v časovém rozmezí 5–12 hodin během jednoho pracovního dne.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Josef Krátký

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 222

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu