Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Update: Veřejná podpora pro firmy: Až 30 miliard na energie

PrintMailRate-it

​UPDATE: MPO již zveřejnilo text dotačního programu na kompenzace vysokých cen energií v podnicích. Potvrdilo se, že na podporu dosáhne každý (výrobní nebo zemědělský) podnik, kterému v roce 2022 stouply ceny elektřiny nebo plynu na více než dvojnásobek oproti předchozímu roku. Dotace bude činit 30–70 % způsobilých výdajů v závislosti na oboru a aktuální ekonomické situaci. Obraťte se na nás pro upřesnění podmínek pro vaši společnost.


Vláda České republiky dne 14. září 2022 na svém zasedání schválila program podpory pro firmy na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu v důsledku mimořádného růstu cen s předpokládanou alokací až 30 miliard korun.

Rádi bychom Vám představili aktuální možnosti veřejné podpory, prostřednictvím které si budete moci snížit neplánovaně vysoké náklady na energie ve Vaší společnosti. 

Pomoc se zaměří především na podniky s vyšším odběrem (elektrická přípojka na vysoké nebo velmi vysoké napětí, popř. spotřeba zemního plynu vyšší než 630 MWh ročně); podnikům s nižším odběrem vláda pomůže zastropováním cen elektřiny a plynu.

O podporu budou moci žádat firmy, které vykonávají podnikatelskou činnost v zemědělství, lesnictví, rybářství a také v těžebním a zpracovatelském průmyslu. 

O pomoc budou firmy moci žádat podle toho, zda jde o energeticky náročné podniky, tedy podniky, u kterých náklady na energie přesáhnou 3 procenta hodnoty jeho produkce. 

Energeticky náročné podniky budou mít nárok až na 200 milionů korun, ostatní až na 45 milionů korun.

O pomoc pro energeticky náročné podniky budou moci žádat firmy, které doloží, že jsou v provozní ztrátě, přičemž alespoň polovinu této ztráty způsobí náklady na energie. Tyto podniky pak budou mít nárok na podporu ve výši 50 procent způsobilých nákladů. U některých druhů odvětví bude možné, aby podpora dosáhla až 70 procent způsobilých nákladů.

Ostatní podniky budou mít na pomoc nárok v případě, že jejich náklady na energie vzrostou alespoň dvojnásobně. Srovnávat se bude období od 1. února do 31. prosince 2022 s průměrnými náklady na energie v roce 2021.

NAŠE PODPORA PRO VÁS 

Projektový tým společnosti Rödl & Partner je připraven Vám pomoci s přípravou žádosti. Zajistíme veškerou administrativní a odbornou podporu spojenou s přípravou a podáním žádosti.

Klademe důraz nejen na poskytování poradenských služeb na nejvyšší úrovni, ale zároveň jsme zaměřeni na dosažení reálných přínosů pro naše klienty.

Pro bližší informace o možnostech finanční podpory kontaktujte níže uvedené zástupce Rödl & Partner.

Naším úspěchem je úspěch našich klientů!

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. David Rys

předseda představenstva   Rödl & Partner Optimus Consult a.s.

Associate Partner

+420 236 163 111

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Mgr. Pavel Karásek

Ředitel projektového oddělení

Senior Associate

+420 606 764 497

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Petr Andrle

projektový manažer, podnikový poradce

Senior Associate

+420 734 201 097

Poslat e-mail

Deutschland Weltweit Search Menu