Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nové programy Covid schváleny

PrintMailRate-it

Vláda na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu včera schválila dva zcela nové programy kompenzací podnikatelům. Jedná se programy Covid – Nepokryté náklady a Covid – 2021, které nahrazují všechny dosavadní specifické programy, vyjma programů Antivirus a Kompenzační bonus. Podnikatelé mohou žádat o příspěvek pouze z jednoho z vyhlášených programů. 


Program COVID – nepokryté náklady

Program Covid – Nepokryté náklady – má pomoci podnikatelům, kteří se kvůli pandemii koronaviru nacházejí ve ztrátě, s uhrazením části nepokrytých fixních nákladů. Jedná se o plošně zaměřený, záchytný program pro firmy bez ohledu na konkrétní sektor, formu vlastnictví či počet zaměstnanců. 


  • Spolu s pomocí z Covid – 2021 nahradí dosavadní specifické programy. Podmínkou získání podpory v programu Covid – Nepokryté náklady bude pokles obratu firmy v lednu a únoru 2021 ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 alespoň o 50 % a doložení účetní ztráty. 
  • „V programu „Covid – Nepokryté náklady“ firmy obdrží kompenzaci 60 % z nákladů, a to zpětně od 1. ledna 2021. Podmínkou je loňský pokles tržeb minimálně o 50 % vůči roku 2019,“
  • Limit na jednoho žadatele bude 40 milionů Kč. Podnikatelům tak stát pomůže s úhradou části nákladů/výdajů, které nejsou pokryty výnosy/příjmy. 
  • Program respektuje Dočasný rámec Evropské komise, podle jehož bodu 3.12. lze poskytovat v souvislosti s koronavirem podporu do výše až 10 milionů Eur na jednoho příjemce. O dotaci se bude žádat přes informační systém MPO. 


Výzva bude vyhlášena v měsíci březnu 2021. 
Příjem žádostí bude zahájen v dubnu 2021. 


ZÁKLADNÍ INFORMACE 

  • Záměrem programu je pomoci podnikatelským subjektům, jejichž obrat kvůli pandemii koronaviru poklesl během rozhodného období nejméně o 50 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, s úhradou části nákladů/výdajů, které nejsou pokryty výnosy/příjmy. Výše podpory činí 60 % nepokrytých fixních nákladů. Limit na žadatele činí 40 milionů Kč v jedné výzvě programu.2 
A. Rozhodným obdobím je 1. leden 2021 až 28. únor 2021 (v případě pokračování nepříznivé    epidemiologické situace lze toto období prodloužit například v návaznosti na prodloužení podpory ve formě Kompenzačního bonusu). 


B. Výsledky hospodaření žadatele budou prokazovány výkazem zisku a ztráty na základě mezitímní účetní závěrky za rozhodné období.


  • U subjektů, které nejsou účetní jednotkou, se vychází ze skutečných příjmů a výdajů vstupujících do daňového základu / do dílčího základu daně z podnikání.  
  • U subjektů s hospodářským rokem se výkaz zisku a ztráty pro účely tohoto programu sestaví tak jako by byl začátek účetního období 1. leden 2021. 
  • Rezervy, opravné položky, odpisy a leasingové splátky budou zahrnuty do výkazu zisku a ztráty (nákladů) dle právních předpisů upravujících daň z příjmů. Pro tyto účely se nepřihlíží k § 30a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. 
  • Do výkazu zisku a ztráty (nákladů) žadatel zahrne veškeré náklady za rozhodné období s vyloučením těchto nákladů: 
  • Sankce a pokuty 
  • Dobrovolné benefity vyplacené zaměstnancům, které neprošly přes zúčtování mzdy zaměstnance a nejsou zaznamenány ve mzdovém listu zaměstnance 
  • Úroky z úvěrů, půjček a obdobných závazků vůči osobám ovládajícím, osobám s podstatným vlivem, společníkům, osobám s kapitálovou účastí a dalším spojeným osobám dle § 23 odst. (7) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu. 
  • Do výkazu zisku a ztráty (nákladů) mohou být zahrnuty odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob, nejvýše však do částky nepřesahující průměrnou hrubou měsíční mzdu 35 402 Kč. 
  • Ztráta bude ponížena o prostředky, které dostal nebo o které si požádal na způsobilé výdaje za rozhodné období nebo jeho část v podpůrných programech notifikovaných v rámci odstavce 3.1 Dočasného rámce Evropské komise či dalších dotací na způsobilé výdaje. V případě, že žadatel čerpal podporu z programů Antivirus, nebudou tyto mzdové náklady ani poskytnutá podpora zahrnuty do výkazu zisku a ztráty. 

C. Nepokrytými fixními náklady se pro účely Programu rozumí ztráta snížená o dotace poskytnuté žadateli o podporu a notifikované dle odstavce 3.1 Dočasného rámce Evropské komise a další dotace na způsobilé výdaje dle bodu 4 b) VI. Programu. 


D. Způsobilými výdaji jsou výdaje na nepokryté fixní náklady dle bodu 4 c) Programu. 


OPRÁVNĚNÝ ŽADATEL 

A. Je podnikatelem, fyzickou nebo právnickou osobou, a vykonává podnikatelskou činnost na základě zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, nebo obdobným způsobem. 


B. Podnikatelský subjekt doloží pokles obratu alespoň o 50 % za rozhodné období oproti stejnému období roku 2019 nebo roku 2020 (pro podnikatelské subjekty, které zahájily svoji činnost po 1. lednu 2019, bude srovnávací období pro účely určení poklesu obratu specifikováno ve výzvě).3 


C. Podnikatelský subjekt se nachází ve ztrátě za rozhodné období. 


D. Další podmínky pro oprávněnost žadatele budou uvedeny na webu MPO. 


DALŠÍ PODMÍNKY PROGRAMU 

A. Podpora se poskytuje do nevyčerpané výše podpory 10 milionů Eur na jednoho příjemce dle bodu 3.12. Dočasného rámce Evropské komise. 


B. Podpora se poskytuje nejpozději do 31. 12. 2021. 


C. Podporu z Programu nelze za stejné období kombinovat s podporou z programu COVID 21 a Kompenzačním bonusem (dle § 9 zákona č. 95/2021 Sb., zákon o kompenzačním bonusu pro rok 2021). 


D. Příjemce podpory neukončí svoji podnikatelskou činnost ve lhůtě nejméně tří měsíců od získání podpory. 


Program COVID – 2021 

  • Plošný kompenzační program COVID – 2021 z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) počítá s pomocí ve výši 500 korun na den za zaměstnance po dobu, kdy byl provoz podniků kvůli Covid-19 omezen. Kompenzace je možné získat zpětně za období od 11. ledna 2021. 
  • Dotace z Covid – 2021 spolu s pomocí z Covid – Nepokryté náklady nahradí všechny dosavadní specifické programy. Kromě těchto dvou kompenzací pokračují náhrada mzdy v programu Antivirus a Kompenzační bonus OSVČ. 
  • Covid – 2021 je alternativou k programu Covid – Nepokryté náklady. Firmy si budou moci vybrat jednu z těchto dvou kompenzací, která pro ně bude výhodnější. 
  • Nový program Covid – 2021 pomůže podnikatelům, kterým v letošním lednu a únoru ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 klesly tržby alespoň o 50 %. Výjimku budou mít OSVČ, které začaly podnikat po prvním dni srovnávacího období. 
  • Jeden příjemce dotace bude moci dostat 500 korun na zaměstnance v pracovním poměru násobených počtem dnů v daném období. 
  • Podporu není možné kombinovat s Kompenzačním bonusem OSVČ, programem Covid – Nepokryté náklady a ostatními programy podpory na zmírnění dopadů koronaviru. Výjimku bude tvořit program Antivirus, souběh s touto náhradou mzdy možný bude. 
  • Žádosti bude možné podávat přes informační systém, na který jsou už firmy a OSVČ zvyklé z dřívějších kompenzací. Zde bude podpora pravděpodobně respektovat dočasný rámec Evropské komise, kdy je na jednoho příjemce možné poskytnout maximálně 1,8 milionů Eur. Předpokládaná alokace nového programu je aktuálně 6 miliard Kč. 


Výzva bude vyhlášena v měsíci březnu 2021.
Příjem žádostí bude zahájen v dubnu 2021.  


ZÁKLADNÍ INFORMACE 

  • Cílem Programu je zmírnění negativních dopadů omezení spojených s opatřeními v boji proti pandemii nemoci Covid-19 na podnikatelské subjekty v České republice spočívajících především v razantním poklesu tržeb za rozhodné období oproti srovnávacímu období alespoň o 50 %. 
  • Podporu z Programu nelze za stejné období kombinovat s Kompenzačním bonusem podle § 9 zákona č. 95/2021 Sb., s podporou z programu Covid – Nepokryté náklady a všech ostatních programů podpory na zmírnění dopadů pandemie Covid-19 (vyjma programu Antivirus). 
  • Maximální výše podpory na jednoho příjemce podpory v rámci jedné výzvy, s výjimkou uvedenou v následujícím odstavci, je dána jako součin 500 Kč krát počet zaměstnanců v pracovním poměru vyjádřený jako ekvivalent plných pracovních úvazků (FTE) krát počet dnů v rámci rozhodného období uvedeného ve výzvě. Za zaměstnance se pro účely Programu považují rovněž takzvané spolupracující osoby podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (v případě žadatelů – fyzických osob) a dále jednatelé se smlouvou o výkonu funkce jednatele. Ve všech případech platí podmínka, že uvedení zaměstnanci byli zaměstnanci žadatele a byli přihlášení k platbě pojistného na ČSSZ ke konkrétnímu datu uvedenému ve výzvě. 
  • Pokud měl žadatel méně než tři zaměstnance vyjádřené jako FTE podle předchozího odstavce, stanoví se podpora ve výši 1 500 Kč na den. 
  • Podpora je poskytována na období od 11. ledna 2021 do termínu uvedeného ve výzvě, nejpozději do 31. prosince 2021. 


OPRÁVNĚNÝ ŽADATEL 

  • Je fyzickou nebo právnickou osobou a vykonává podnikatelskou činnost na základě zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, nebo obdobným způsobem. 
  • V důsledku pandemie onemocnění Covid-19 mu v rámci jeho podnikatelské činnosti poklesly tržby za rozhodné období (srovnávané období) oproti srovnávacímu období alespoň o 50 %. Tržbami se pro účely tohoto výpočtu rozumí tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb. 
  • Není obchodní společností, ve které veřejný funkcionář uvedený v § 2 odst. 1 písm. c) zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů, nebo jím ovládaná osoba vlastní podíl představující alespoň 25 % účasti společníka v obchodní společnosti 


ZÁVĚREM 

Zvažujete-li podání žádosti z programu Covid – Nepokryté náklady či z programu Covid – 2021, jsme Vámi velmi rádi k dispozici pro další konzultace​.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. David Rys

předseda představenstva   Rödl & Partner Optimus Consult a.s.

Associate Partner

+420 236 163 111

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Mgr. Pavel Karásek

Ředitel projektového oddělení

Senior Associate

+420 606 764 497

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Petr Andrle

projektový manažer, podnikový poradce

Senior Associate

+420 734 201 097

Poslat e-mail

Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Deutschland Weltweit Search Menu