Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Zprávy o udržitelnosti a legislativní rámec

PrintMailRate-it
​V návaznosti na dřívější články na téma udržitelnosti přinášíme úvodní díl naší nové série o ESG výkaznictví. Rádi bychom postupně představili jednotlivé prvky legislativní úpravy a  jejich vzájemnou propojenost. Zaměříme se na ty podstatné, jako jsou Směrnice EP pro podávání zpráv o udržitelnosti transponovaná do  zákona o účetnictví a především ESRS standardy, Taxonomie a další. 

Radim Botek, Rödl & Partner Praha

Důležité je se v celé problematice zorientovat, protože se jedná o zcela nový obor výkaznictví, velmi komplexní a čím dál více akcentovaný. Udržitelnost se stane vedle účetního výkaznictví druhým pilířem výkaznictví podnikatelských subjektů

Pro sestavení, zveřejnění a ověření zpráv o udržitelnosti jsou důležité následující předpisy:
  • ​CSRD Směrnice – Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) o podávání zpráv podniků o udržitelnosti (Corporate Sustainability Reporting Directive)
  • ESRS standardy – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/818 o stanovení evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti a o změně směrnice (EU) 2014/95/EU (European Sustainability Reporting Standards)
  • EU Taxonomie – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2020/852 o zřízení rámce pro usnadnění udržitelných investic a o změně nařízení (EU) 2019/2088


Co je v této souvislosti podstatné: Směrnice musí být nejpozději do 6. července 2024 transponována do národní legislativy, v České republice do zákona o účetnictví. Nařízení již nepodléhají žádné další legislativní úpravě a jsou přímo závazná pro všechny zainteresované subjekty. Jinými slovy, ESRS standardy a EU Taxonomie již nebudou do české legislativy nijak překlápěny.

V aktuálním znění zákona o účetnictví (ZoU), který byl novelizován takzvaným konsolidačním balíčkem s účinností od 1. ledna 2024, již částečná transpozice zohledněna je. Povinnost vyhotovovat zprávu o udržitelnosti je upravena v části 8 ZoU a stanovuje povinnost pro obchodní korporace, které jsou subjekty veřejného zájmu, respektive velké účetní jednotky s více než 500 zaměstnanci. Dokončení transpozice, tedy  i rozšíření subjektů na další účetní jednotky, by mělo být součástí nového zákona o účetnictví.  

Zákon o účetnictví mimo jiné definuje samotný pojem udržitelnost pro účely účetnictví.

Zpráva o udržitelnosti bude povinnou součástí výroční zprávy a bude mít jasně předepsané obsahové i formální náležitosti. Zákon o účetnictví obsahuje přímý odkaz na ESRS standardy, podle kterých se Zpráva o udržitelnosti bude sestavovat.

Pro obě zprávy – individuální i konsolidovanou – jsou nastaveny výjimky z povinnosti sestavení. Zprávu o udržitelnosti tak nebude nutné sestavovat v případě, kdy bude společnost součástí konsolidované zprávy o udržitelnosti na úrovni své mateřské společnosti, respektive koncernu.

Zákon o účetnictví obsahuje i přímé odkazy na klíčové předpisy EU v oblasti udržitelnosti jako jsou Pařížská dohoda, respektive Evropský právní rámec pro klima včetně jejich cílů – omezení globálního oteplování na 1,5 ºC, respektive klimatická neutralita do roku 2050.

V příštím díle se zaměříme na ESRS standardy, které představují velmi složitý a komplexní soubor požadavků na ESG reporting.



Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Radim Botek

auditor

Associate Partner

+420 236 163 305

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu