Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nástupnictví a M&A: klíčové strategie pro předání podniku

PrintMailRate-it

​​​​​​​​​​​Po pádu železné opony a otevření České republiky světu v devadesátých letech vznikla řada obchodních společností. Založili je podnikatelé, kteří nyní vzhledem ke svému věku zvažují předání svých úspěšných podniků nástupcům. Protože od 1. ledna 2025 dojde k výrazným změnám v daňovém zvýhodnění příjmů z prodeje podílů v kapitálových společnostech vlastně-ných fyzickými osobami, stává se toto téma aktuálním.


Hans-Ulrich Theobald, Rödl & Partner Prag

Při přípravě převodu společností novým vlastníkům je třeba překonat řadu problémů: Je nutné zvážit vhodného nového majitele (ať už v rámci rodiny, ze strany stávajících manažerů nebo jiných zájemců), finanční zajištění prodávajícího, právní aspekty transakce, ale i interní a externí komunikaci. Neboť se obvykle jedná o předání celoživotního díla, neměly by se podceňovat ani emocionální faktory. 

Mnoho majitelů malých a středně velkých společností má jen vágní představu o tom, jak by měl takový převod proběhnout. Otázky na právní, daňovou a finanční situaci cílové společnosti, které investoři pravidelně kladou, vyžadují ze strany prodávajícího důkladnou přípravu, jež umožní zamezit výrazné slevě z kupní ceny nebo rozsáhlým zárukám, jež vedou k vysoké odpovědnosti prodávajícího. Due diligence, kterou prodávající provede před zahájením vlastního prodeje, mu umožní rozpoznat a odstranit eventuální slabá místa transakce. Vzhledem k současné vysoké úrovni úrokových sazeb může mít rozhodující význam otázka, zda má investor zajištěno financování transakce z vlastních zdrojů. 

V neposlední řadě může být prodávající konfrontován s požadavkem kupujícího, aby ve společnosti působil alespoň po přechodnou fázi po prodeji a zajistil tak hladké pokračování její podnikatelské činnosti. To může být spojeno s rozložením platby kupní ceny do více splátek, které však může vést k otázkám ohledně kontrolovatelnosti kritérií výplaty jednotlivých částek kupní ceny ze strany pro-dávajícího na straně jedné a komplikacím při převodu kontroly těchto kritérií na kupujícího na straně druhé.

Je zřejmé, že proces nástupnictví může být zdlouhavý. S ohledem na změny daňových zákonů je proto důležité se těmito otázkami zabývat co nejdříve a vyhledat profesionálního poradce. Pouze tento postup umožní minimalizovat rizika a maximálně využít příležitosti. 



Kontakt

Contact Person Picture

Hans-Ulrich Theobald

advokát

Partner

+420 236 163 730

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu