Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Uplatnění přímého nároku poškozeného po pojišťovně škůdce: přání, nebo již skutečnost?

PrintMailRate-it

​Při vzniku škody máte právo požadovat náhradu takové škody přímo po škůdci. Ne vždy je škůdce solventní a může škodu nahradit, často je však pojištěný. 


Alice Kubová Bártková, Kristýna Nováková, Rödl & Partner Praha

Přímé právo poškozeného na pojistné plnění z pojištění odpovědnosti škůdce je v současné době v českém právním řádu zakotveno například v zákoně o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. 

Jinak bohužel české právo poškozenému přímý nárok na pojistné plnění proti pojišťovně škůdce zásadně nedává, a to na rozdíl od právních řádů některých jiných členských států EU. 

Judikatura a nový možný průlom

Průlomové i ve vztahu k jiným nárokům nežli jen z takzvaného povinného ručení je rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 30. června 2023, spisová značka 29 Cdo 2304/2022, které dovodilo, že „poté, co insolvenční soud rozhodl o úpadku pojištěného z odpovědnosti za škodu a prohlásil konkurs na jeho majetek, je insolvenční správce pojištěného, který poškozenému neuhradil způsobenou škodu, oprávněn domáhat se v nalézacím řízení po pojistiteli toho, aby za něj uhradil škodu přímo pojištěnému (pozn. autorů: v kontextu celého odůvodnění rozsudku se zjevně jedná o písařskou chybu a myšleno je “poškozenému“); právo požadovat úhradu pojistného plnění do majetkové podstaty mu však nenáleží“.

V případě insolvence dopravce je za určitých podmínek možné vymáhat škodu jako pojistné plnění také po jeho pojišťovně z titulu pojištění odpovědnosti.

Ačkoliv je zřejmé, že ani zde nejde o zcela jednoznačný přímý nárok poškozeného proti takzvané pojišťovně odpovědnosti škůdce, má takový nárok proti pojišťovně v zásadě insolvenční správce škůdce. Ten se však pojistného plnění nemůže domáhat k vyplacení do majetkové podstaty škůdce, ale jeho plného vyplacení přímo ve prospěch poškozeného. 

Podmínkou takového postupu a řešení ze strany poškozeného tedy je, aby ohledně majetku škůdce bylo zahájeno insolvenční řízení pro jeho úpadek a tento úpadek byl řešen konkursem. Dále samozřejmě musí poškozený jako věřitel v takovém insolvenčním řízení včas a řádně přihlásit svou pohledávku. Následně má pak poškozený jako věřitel určité možnosti dané insolvenčním zákonem, jak působit na insolvenčního správce, aby po pojišťovně řádně pojistné plnění vymáhal. Nezbytné jistě také bude, aby pojistná smlouva byla v relevantní dobu platná (například i z pohledu placení pojistného v rozhodné době) a aby dle jejích podmínek byla daná škoda z takového pojištění takzvaně likvidní (a to například z pohledu vymezení pojistné události v pojistných podmínkách, vymezení povinností pojištěného a podobně).

Naši poradci vám rádi budou nápomocni nejen při posouzení vašeho nároku proti pojišťovně škůdce, ale také při vhodném postupu v rámci insolvenčního řízení se škůdcem.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Alice Kubová Bártková, M.E.S.

advokátka

Associate Partner

+420 236 163 720

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu