Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Máte nárok na osvobození licenčních poplatků od daně z příjmů?

PrintMailRate-it

Příjemci plateb nelze přiznat osvobození příjmů z licenčních poplatků, pokud není skutečným vlastníkem. Tím je pouze tehdy, pokud může svobodně určit, jak budou platby využity, a není ze zákona či ze smlouvy povinen předat platby jinému subjektu.


Jakub Šotník, Rödl & Partner Praha 

Nejvyšší správní soud řešil otázku, zda britský daňový subjekt splňoval podmínky pro osvobození příjmů z licenčních poplatků hrazených českou společností. Správce daně totiž odmítl žádost britského daňového subjektu o přiznání osvobození příjmů z licenčních poplatků s odůvodněním, že britský daňový subjekt neprokázal, že je skutečným vlastníkem licenčních poplatků. 

Nejvyšší správní soud přitom poukázal na svůj starší rozsudek, ve kterém uvedl, že „příjemce (sub)licenčních poplatků je jejich skutečným vlastníkem jen tehdy, jestliže jich může užívat a požívat bez omezení a není ze zákona či ze smlouvy povinen předat platby jiné osobě“.

Odpověď na tuto otázku závisí dle Nejvyššího správního soudu primárně na tom, zda má britský daňový subjekt skutečný prospěch z hospodářského hlediska, tedy zda může svobodně určit, jak budou platby plynoucí z licenčních poplatků využity, a zda není ze zákona či ze smlouvy povinen předat platby jinému subjektu.

Britský daňový subjekt se stal příjemcem licenčních poplatků na základě smlouvy o postoupení licenčních práv a stal se tak řídící společností skupiny se zásadní odpovědností ve vztahu k právům duševního vlastnictví. Britský daňový subjekt tak získal oprávnění a zároveň povinnost vybírat od české společnosti licenční poplatky a současně se smluvně zavázal platit licenční poplatky za stejná licencovaná práva dalším subjektům ve skupině. 

Tímto způsobem však britský daňový subjekt odvádí těmto dalším společnostem ve skupině téměř 95 procent licenčních poplatků, které od české společnosti vybere. Svou podstatou se tak jedná o smluvní povinnost předat drtivou většinu přijaté platby licenčních poplatků jiné osobě.

K tomu Nejvyšší správní soud uzavřel v neprospěch britského daňového subjektu, že:


  • britský daňový subjekt nemůže svobodně určit, jak bude platba licenčních poplatků využita, protože je povinen podstatnou část plateb od české společnosti převést na další subjekty
  • je bez významu, že podle smluvního ujednání nemá britský daňový subjekt povinnost odvést konkrétní platbu přijatou od české společnosti a že přijaté platby neeviduje a nespravuje odděleně. Rozhodující je pouze ta skutečnost, že britský daňový subjekt drtivou většinu licenčních poplatků vybraných od české společnosti nemůže užívat a požívat bez omezení
  • mezi platbami licenčních poplatků je souvislost, neboť platby jsou určovány procentem ze stejného základu a časově na sebe navazují
  • mezi platbami licenčních poplatků je souvislost, která vyplývá z toho, že britský daňový subjekt odpovídá za vypracování písemných zpráv obsahujících podrobný výpočet licenčních poplatků, které vybírá a které odvádí
  • mezi platbami licenčních poplatků je souvislost, která vyplývá z toho, že britský daňový subjekt musí společnostem, kterým dále převádí platby, umožnit audit a kontrolu výše uvedených záznamů, tedy i porovnání částek přijatých a uhrazených licenčních poplatků
  • je bez významu, že britský daňový subjekt sice jedná vlastním jménem a na vlastní náklady, že má řadu funkcí a rizik a že tedy není pouhým správcem licenčních poplatků, což však nemá vliv na závěr, že má smluvní povinnost cca 95 procent licenčních poplatků přijatých od české společnosti odvést dalším subjektům.



Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Jakub Šotník

advokát

Associate Partner

+420 236 163 210

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu