Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Daň z nemovitých věcí 2024 aneb co nového z dílny státní správy

PrintMailRate-it

Letošní rok představuje poměrně vydatné sousto daňových novinek, daň z nemovitých věcí nevyjímaje. V této souvislosti upozorňujeme na některé nově vydané a publikované názory státní správy. 


Petr Koubovský, Rödl & Partner Praha

K 26. lednu 2024 byly na stránkách státní správy publikovány tyto nové metodické pokyny:

- Nový metodický pokyn k problematice zdaňování zpevněných ploch pozemku, 

které jsou užívány k podnikání nebo které má podnikatel zařazené v obchodním majetku podle zákona upravujícího daně z příjmů

Oproti původní definici se zpevněnými plochami pozemku rozumí plochy pozemků, jejichž povrch je zpevněn stavbou podle stavebního zákona bez svislé nosné konstrukce, bez ohledu na jejich druh evidovaný v katastru nemovitostí a současně jsou pozemek jako celek či jen jeho část zařazeny v obchodním majetku podle zákona upravujícího daně z příjmů. Jinak řečeno je tedy o pozemku nebo jeho části účtováno anebo jsou nebo byly uvedeny v daňové evidenci, a to bez ohledu na to, zda jsou reálně užívány pro podnikání.  

Více:


- Nový metodický pokyn k aplikaci osvobození od daně z pozemků, 

na nichž se nacházejí stavby pozemních komunikací sloužících veřejné dopravě, pozemků využívaných pro veřejnou dopravu a rovněž pozemků se stavbami veřejných parkovišť, respektive ploch sloužících veřejnosti pro parkování dle § 4 odst. 1 písm. o) a l) zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění účinném od 1. ledna 2024

Daň z nemovitých věcí významně roste. Využijte všech možností, jak ji legitimně snížit.

Tento pokyn shrnuje podmínky, za kterých lze aplikovat dle předmětných zákonných ustanovení daná osvobození od daně. Mimo jiné si lze osvojit pojem „veřejná doprava“ a dále podmínky, za kterých lze považovat pozemní komunikaci za užívání hodnou k veřejné dopravě ve vazbě na zákon o pozemních komunikacích. Při osvobození je nutné vycházet z kolaudačního rozhodnutí nebo kolaudačního souhlasu stavebního úřadu, z něhož by mělo být zřejmé, zda jsou předmětné pozemky užívány k veřejné dopravě, respektive zda se jedná o veřejné komunikace s obecným užíváním. Samostatnou oblastí jsou pak polní a lesní cesty. V neposlední řadě pokyn rozebírá i otázky týkající se osvobození pozemků veřejně přístupných parků, prostor a sportovišť, kde pro posouzení nároku na přiznání osvobození je rozhodnou skutečností vědomé vzdání se práva na užívání ve prospěch veřejnosti.

Více: 

Ve světle novely zákona o dani z nemovitých věcí dále upozorňuji na další názor Generálního finančního ředitelství k aplikaci osvobození od daně, konkrétně pro stavby vodárenských objektů, včetně úpraven vody a staveb trafostanic. Ne každé vodní dílo totiž splňuje definici zdanitelné stavby ve smyslu zákona o dani z nemovitých věcí a ne každá trafostanice je zařízením distribuční nebo přenosové soustavy dle energetického zákona, respektive její součástí.



Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Petr Koubovský

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 246

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu