Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nová povinnost pro podnikatele: ručení za mzdu ve stavebnictví

PrintMailRate-it

​Poslaneckým pozměňovacím návrhem k novele zákona o zaměstnanosti byla do zákoníku práce s účinností od 1. ledna 2024 zařazena zvláštní úprava ručení za mzdy, platy a odměny. V následujícím textu stručně vysvětlíme, o co se v novém § 342a jedná.


Václav Vlk, Rödl & Partner Praha 

Kdo je ručitelem?

Dodavatel, který při provádění stavby, změně nebo údržbě dokončené stavby anebo při odstraňování stavby zajišťuje plnění prostřednictvím subdodavatele. Za subdodavatele se považuje i agentura práce. Ve smluvním řetězci o více subdodavatelích ručí spolu s tímto dodavatelem rovněž dodavatel na nejvyšším stupni smluvního řetězce, tedy takzvaný generální dodavatel. Ručitelem naopak není investor (objednatel) stavby.

Komu a za co dodavatel ručí?

Pokud subdodavatel nevyplatí včas svému zaměstnanci za práci, kterou konal v rámci plnění pro dodavatele, mzdu, plat nebo odměnu z dohody, může se tento zaměstnanec do tří měsíců od splatnosti písemně domáhat zaplacení po dodavateli jako ručiteli.

Dodavatelé ve stavebnictví ručí za mzdy u subdodavatelů až do výše minimální mzdy.

Dodavatel jako ručitel je povinen uspokojit mzdové nároky nejpozději do deseti dnů od doručení výzvy, a to až do výše minimální mzdy. Nesplnění této povinnosti může inspektorát práce postihnout pokutou až dva miliony korun.

Dodavatel provede z uspokojovaných mzdových nároků také srážky a odvody podle zvláštních právních předpisů včetně srážky a odvedení zálohy na daň z příjmů. Zaměstnanec proto musí v písemné výzvě ručiteli uvést také relevantní informace pro stanovení výše odvodů.

Dodavatel je povinen informovat subdodavatele o výši částek vyplacených jednotlivým zaměstnancům a o provedených srážkách. 

Dodavatel má v případě, že splnil ručitelskou povinnost, vůči subdodavateli právo na náhradu plnění, které za něj poskytl.

Kdy se ručení neuplatní?

Dodavatel za mzdové nároky neručí, jestliže:
  • mu subdodavatel poskytl při zahájení realizace smluvního plnění potvrzení, že nemá evidován nedoplatek na pojistném a penále na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a na veřejném zdravotním pojištění, ne starší než 3 měsíce a zároveň
  • nebyla subdodavateli v posledních dvanácti měsících pravomocně uložena pokuta vyšší než sto tisíc korun za porušení povinností vyplývajících z pracovněprávních předpisů. 

Jaké je doporučení pro dodavatele jako potenciální ručitele?

Aby se dodavatel vyhnul ručení, lze mu doporučit, aby si od svého subdodavatele včas vyžádal: 
  • potvrzení správy sociálního zabezpečení a pojišťoven o neexistenci pojistných nedoplatků a
  • potvrzení o tom, že subdodavateli nebyla udělena pokuta za porušení pracovněprávních předpisů.

V praxi bude zřejmě obvyklé, že vyplacení části odměny za dílo bude dodavatel vázat na splnění mzdových nároků zaměstnanců subdodavatele. 

Dodavatelé stavebních prací, využívající činnost subdodavatelů, tak budou nuceni, aby minimalizovali svá rizika spojená s nově zavedeným ručením, upravit odpovídajícím způsobem své smluvní vztahy se subdodavateli.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Václav Vlk

advokát

Associate Partner

+420 236 163 720

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu