Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Ministerstvo financí předložilo Legislativní radě vlády návrh nového zákona o účetnictví

PrintMailRate-it

​Další významný krok na cestě k novému zákonu o účetnictví je za námi. Dne 15. ledna letošního roku Ministerstvo financí zveřejnilo návrh zákona o účetnictví po vypořádání všech připomínek, kterých bylo několik set od 63 subjektů. 


Ladislav Čížek, Rödl & Partner Praha 

Ministerstvo financí České republiky zatím předběžně předpokládá účinnost nového zákona od 1. ledna 2025. Po posouzení návrhu zákona Legislativní radou vlády bude zákon předložen Poslanecké sněmovně. Je pravděpodobné, že finální podoba zákona se od předloženého návrhu bude ještě v některých oblastech odlišovat. Koncepční změny, které prošly i připomínkovým řízením, jsou ale patrné již nyní.

Výběr zajímavých a podstatných novinek:
  • Způsob vykazování finančního leasingu a pronájmu (operativního leasingu)

    Obdobně jako v IFRS bude vykázáno právo užívání aktiva a související závazek (dluh). Pro střední a velké účetní jednotky se přitom předpokládá též zohlednění faktoru času (diskontování), tedy velmi obdobně jako dle IFRS 16.
  • Rezerva na likvidace

    Pokud je zřejmé, že určité aktivum bude po ukončení jeho užívání nutné zklikvidovat, náklady na likvidaci by měly být náklady na likvidaci zohledněny již v pořizovací ceně, respektive v prvotním ocenění.
  • Rozšíření okruhu možných funkčních měn

    Od ledna 2024 může být účetnictví vedeno v měně CZK, EUR, GBP nebo USD. Návrh zákona připouští i jakoukoliv jinou měnu, která není hyperinflační.
  • Diskontování (současná hodnota)

    Diskontování dlouhodobých pohledávek a dluhů v případě středních a velkých účetních jednotek.
  • Technické zhodnocení (následný pořizovací náklad)

    Úprava „technického zhodnocení“ se od verze, která byla předložena k vnějšímu připomínkovému řízení, dílem změnila.
    Aktuální návrh zákona nahrazuje dosavadní pojem „technické zhodnocení“, pojmem „následné pořizovací náklady“. Nevyžaduje se již posuzování změny technických parametrů aktiva, ale jeho ekonomických parametrů, tedy schopnosti přinášet ekonomické užitky účetní jednotce v budoucnu. Nově se také uvádí, že byla-li v důsledku následného pořizovacího nákladu část aktiva nahrazena, tato nahrazená část aktiva se vyřadí.
  • Dotace

    Dotace na pořízení dlouhodobého majetku již nebude snižovat jeho pořizovací cenu. Namísto toho bude aktivum vykázáno ve své skutečné pořizovací ceně a přijatá dotace se bude postupně „rozpouštět“.
  • Rozhodný den přeměny
    Rozhodný den přeměny už nebude znamenat konec aktuálního účetního období a začátek nového. Účetní jednotka, která se účastní přeměny a nezaniká, začne od rozhodujícího dne účtovat (vykazovat) dle nového uspořádání po přeměně. Její současné účetní období pokračuje beze změn.

Tímto výčtem však změny, které návrh nového zákona přináší, nekončí. Bylo by možné pokračovat například novým pojetím sankcí. 
 
Nechcete být zaskočeni novým zákonem o účetnictví? 

Nabízíme Vám seznámení s připravovanou novou účetní legislativou prostřednictvím našich webinářů plánovaných na termíny: 9. dubna, 16. května nebo 5. června 2024.

Registrace probíhá na webových stránkách www.roedl.cz.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Ladislav Čížek

auditor

Manager

+420 236 163 305

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu