Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Metodická informace k zaměstnaneckým benefitům

PrintMailRate-it

​Konsolidační balíček přinesl také významné změny ve zdanění zaměstnaneckých benefitů. Koncept zdanění byl během schvalování v rámci legislativního procesu několikrát přepracován. Proto se Generální finanční ředitelství rozhodlo vydat metodickou informaci, která obsahuje detailní výklad příslušných ustanovení zákona o daních z příjmů týkajících se zaměstnaneckých benefitů jak z pohledu zaměstnance, tak z pohledu zaměstnavatele.


Martin Zeman, Rödl & Partner Praha 

Stručný přehled nejdůležitějších bodů

Kapitola 1: Plnění poskytovaná zaměstnancům v podobě jídla či nápojů

V metodické informaci jsou rozebrány případy, kdy poskytnuté jídlo/občerstvení na pracovišti jsou považovány za zaměstnanecký benefit a kdy naopak na straně zaměstnance žádný nepeněžní příjem nevzniká. Dle výkladu GFŘ v případě pracovních snídaní/obědů/večeří a v případě drobného občerstvení poskytovaného ke spotřebě na pracoviště, kdy je jídlo poskytnuto v přímé souvislosti s výkonem práce a zajištěním pracovních podmínek, se bude jednat o plnění, které nebude předmětem zdanění na straně zaměstnance.

Kapitola 2: Sportovní vybavení k dispozici na pracovišti a podobná plnění

Druhá kapitola se podrobněji zabývá otázkou vzniku nepeněžního příjmu na straně zaměstnance v případech, kdy mají zaměstnanci na pracovišti k dispozici sportovní vybavení. GFŘ takovéto plnění nebude považovat za zdanitelný příjem na straně zaměstnance za předpokladu, že se bude jednat o plnění v rámci vytváření vhodných pracovních podmínek (odreagování se, uvolnění stresu, apod.). Naproti tomu v případě, kdy by zaměstnanci měli volně k užití plnohodnotnou alternativu komerčního sportoviště či služby, jednalo by se o benefit, který by na straně zaměstnance představoval zdanitelný příjem a který by se počítal do ročního limitu podle § 6 odst. 1 písm. d) ZDP.

Kapitola 3: Ostatní zaměstnanecké benefity

Metodická informace blíže popisuje podmínky pořádání akcí pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky, při jejichž splnění bude příjem na straně zaměstnance plně osvobozený podle nového § 6 odst. 9 písm. g) ZDP: 
  • Pořadatelem akce musí být přímo zaměstnavatel.
  • Musí být omezen okruh účastníků – zaměstnanci, rodinní příslušníci, případně obchodní partneři.
  • Akce musí být obvyklá a přiměřená s ohledem na existující běžné standardy v podnikatelské praxi (daném odvětví)

Kapitola 4: Okamžik vzniku nepeněžního příjmu v souvislosti s takzvanými benefitními kartami

Tato problematika již byla hodně diskutována ještě před účinností samotného konsolidačního balíčku. GFŘ zastává ten názor, že okamžik vzniku nepeněžního příjmu na straně zaměstnance nastává v okamžiku úhrady. V metodické informaci jsou pak detailně rozpracovány 4 možné scénáře, které v praxi můžou nastat. Zároveň GFŘ upozorňuje, že se více zaměří na kontrolu nestandardních transakcí při převodu bodů na benefitní karty, ke kterým mohlo ve zvýšené míře docházet na konci roku 2023. 

Kapitola 5: Obecné podmínky daňové uznatelnosti nákladů na straně zaměstnavatele

V této kapitole je speciálně popsán režim nadlimitních benefitů podle § 6 odst. 1 písm. d) ZDP nebo nově stanovená možnost plné daňové uznatelnosti nákladů v souvislosti s příspěvky na stravování zaměstnanců.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martin Zeman

daňový poradce

Manager

+420 236 163 243

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu