Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Konsolidační balíček – komu pomůže, komu ublíží?

PrintMailRate-it

​Ministerstvo financí ČR připravilo na rok 2024 řadu novinek, z nichž nejdiskutovanější je konsolidační balíček. Má pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. Dopady však pocítí nejvíce lidé se středními a nižšími příjmy.


Martin Zeman, Rödl & Partner Praha
Lucie Dvořáková, Rödl & Partner Brno 

Změny ve slevách na dani z příjmů fyzických osob

Konsolidační balíček zrušil či omezil některé daňové úlevy pro fyzické osoby. Zcela zrušeny jsou:
  • školkovné,
  • sleva na studenta

Sleva na manžela/ku zůstává 24 840 Kč, limit ročních příjmů manžela/ky je zachován. Nově přibyla podmínka vyživování dítěte do 3 let věku ve společné domácnosti. 

Základní daňová sleva na poplatníka zůstává ve výši 30 840 Kč. Beze změny je také sleva pro invalidní důchodce a držitele průkazů ZTP/P i daňové zvýhodnění na děti.

Zrušení daňových odpočtů

Ruší se odpočet za členské příspěvky odborům a odpočet za úhradu zkoušek ověřujících výsledky dalšího vzdělávání. 

Snížení hranice pro progresivní daň

Sazby daně z příjmů fyzických osob zůstávají stejné, 15 a 23 procent. Mění se hranice příjmů, od které se uplatňuje progresivní 23procentní sazba daně, a to z 48násobku na 36násobek průměrné mzdy. Pro rok 2024 tedy 1 582 812 Kč ročně, respektive 131 901 Kč měsíčně.

Zdanění zaměstnaneckých benefitů

Zaměstnanecké benefity podle § 6 odst. 9, písm. D) ZDP, tedy především příspěvky na: 
  • pořízení zboží nebo služeb zdravotního, léčebného, hygienického a obdobného charakteru od zdravotnických zařízení, použití vzdělávacích nebo rekreačních zařízení nebo poskytnutí rekreace nebo zájezdu, 
  • použití zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy, tělovýchovných a sportovních zařízení,
  • příspěvku na kulturní nebo sportovní akce,
  • příspěvku na tištěné knihy

které v kalendářním roce přesáhnou výši poloviny průměrné mzdy (21.983 Kč v roce 2024), budou podléhat zdanění, odvodům na zdravotní a sociální pojištění. Ruší se i osvobození nepeněžních darů věrnostní a stabilizační povahy (pracovní a životní jubilea).

Stravenky, stravenkový paušál

Nově platí u stravenek stejná omezení jako u stravenkového paušálu. Na straně zaměstnance jsou osvobozeny příspěvky do výše 70 procent horní hranice tuzemského stravného při pracovní cestě v délce trvání 5 až 12 hodin, aktuálně 116,20 Kč za odpracovanou směnu (odpracované 3 hodiny). V případě směny delší než 11 h, lze zaměstnanci poskytnout další příspěvek v rámci stejného kalendářního dne. Příspěvky na stravování lze nově poskytnout i v případech, kdy není stanovena směna (například jednatelé s.r.o.). 

Zavedení 3. sazby pro výpočet nepeněžního příjmu u zaměstnaneckých vozidel

Při používání bezemisních vozidel pro soukromé i služební účely se zaměstnanci započítává do mzdy jako nepeněžní příjem částka ve výši 0,25 procent z pořizovací ceny vozidla včetně DPH. Dále zůstává sazba 0,5 procent pro nízkoemisní vozidla a 1 procento pro silniční motorové vozidlo, které není nízkoemisním ani bezemisním vozidlem. Vstupní cena vozidla pro výpočet nepeněžního příjmu zaměstnance není limitována částkou 2 miliony korun. 

Zavedení odvodu zaměstnance na nemocenské pojištění

Od 1. ledna 2024 bude činit odvod zaměstnance na sociální pojištění 7,1 procent z vyměřovacího základu. Odvod zaměstnavatele na sociální pojištění zůstává nadále 24,8 procent z vyměřovacího základu.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martin Zeman

daňový poradce

Manager

+420 236 163 243

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu