Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Jak s DPH při přenechání technického zhodnocení po skončení nájmu?

PrintMailRate-it

​Nejvyšší správní soud ve svém rozsudku posuzoval režim DPH při ukončení nájemního vztahu a předání technického zhodnocení provedeného nájemcem na nemovité věci zpět do užívání majiteli nemovitosti. Předmětem sporu mezi účastníky byla otázka, zda lze na toto plnění aplikovat režim přenesení daňové povinnosti, či nikoliv. NSS uzavřel, že v daném případě se režim přenesení daňové povinnosti neuplatní a plnění podléhá základní sazbě DPH.


Michael Pleva, Monika Páblová, Rödl & Partner Praha  

Nájemce provedl v souladu s uzavřenou nájemní smlouvou revitalizaci části budovy hlavního nádraží v Praze. Provedené změny evidoval jako technické zhodnocení najatého majetku, které se souhlasem pronajímatele odepisoval. Po ukončení nájemní smlouvy vyúčtoval nájemce pronajímateli část nákladů za provedené technické zhodnocení, a to v částce odpovídající jeho daňové zůstatkové ceně. Dle názoru společnosti totiž došlo reálně k poskytnutí stavebně-montážních prací, a proto bylo na místě aplikovat režim přenesené daňové povinnosti. 

NSS s tímto názorem nesouhlasil a uvedl, že dotčené úplatné přenechání technického zhodnocení po skončení nájmu představuje službu z hlediska DPH. Toto plnění také nelze podřadit pod režim přenesení daňové povinnosti dle § 92e zákona o DPH, nejednalo se totiž o poskytnutí stavebních a montážních prací, ale o přenechání zboží k užití jinému. Stavebně-montážní práce sice poskytnuty byly, ale to již v minulosti při samotné rekonstrukci hlavního nádraží. A jelikož je nájemce již reálně spotřeboval, nemohlo dojít k jejich následnému převedení na majitele nemovitosti.

Závěrem NSS připomněl, že mechanismus přenesení daňové povinnosti musí být vykládán restriktivně, neboť se jedná o výjimku z obecného principu DPH. 

U přenechání technického zhodnocení po ukončení nájmu se neuplatní režim přenesení daňové povinnosti.

Z rozhodnutí NSS tak vyplývá, že ačkoliv je náhrada za přenechání technického hodnocení ve své podstatě náhradou za obstarání dříve provedených stavebních a montážních prací, plněním zde již nejsou tyto samotné práce, ale právě přenechání technického zhodnocení k užití majiteli nemovitosti. Toto plnění představuje poskytnutí služby za úplatu, a proto měl nájemce povinnost odvést DPH v základní sazbě daně.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Michael Pleva

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 232

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu