Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



ESG – co nás čeká v roce 2024

PrintMailRate-it

​Jednotlivé oblasti požadavků spojených s agendou ESG (Environmental, Social, Governance) doznají v roce 2024 v rámci Evropské unie dalších významných změn. Ale i tak stále ještě půjde z hlediska naprosté většiny obchodních společností především o období příprav. Hlavní právní povinnosti spojené s plněním požadavků na udržitelnost podniků začnou postupně nabíhat až s lety 2025, 2026 a 2027. 


Pavel Koukal, Rödl & Partner Praha 

Hlavní oblasti ESG

Velmi široká agenda ESG se primárně rozvíjí ve dvou hlavních směrech, které se nacházejí v různých fázích legislativního procesu Evropské unie i jednotlivých členských států včetně České republiky. První a – můžeme říci – aktuálně klíčovou ESG linií je oblast požadavků na vykazování nefinančních informací a reporting udržitelnosti (Sustainability Reporting), která je i legislativně nejdále. Významně ale na úrovni EU pokročil i legislativní proces spojený s prosazováním druhé základní linie, kterou je oblast požadavků na náležitou péči podniků v oblasti udržitelnosti (Sustainability Due Diligence). 

Reporting nefinančních informací podle CSRD a ESRS

Pokud jde o oblast reportingu nefinančních informací a podávání zpráv o udržitelnosti podniků, tak zde jsou na evropské úrovni již k dispozici nejen rámcová úprava směrnice o podávání zpráv podniků o udržitelnosti (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) a Evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti (European Sustainability Reporting Standards, ESRS), ale i první dílčí vnitrostátní úpravy. 

V těchto souvislostech musí členské státy včetně České republiky plně provést požadavky CSRD do svého vnitrostátního právního řádu nejpozději do 30. června 2024 Tento proces již v České republice započala novela zákona o účetnictví, účinná od 1. ledna 2024. 

Rok 2024 přinese v agendách ESG řadu legislativních změn.

Tato novela rozšiřuje okruh účetních jednotek, které jsou povinny sestavovat a zpřístupnit zprávy o udržitelnosti, a to o velké účetní jednotky, i kdyby nebyly subjektem veřejného zájmu, respektive i o účetní jednotky s více než 500 zaměstnanci. 

Další změny by měly nastat s účinností od 1. ledna 2025, kdy se povinnými subjekty v tomto ohledu nově stanou i velké účetní jednotky, které naplní jedno ze stanovených kritérií.   

Povinnost náležité péče v oblasti udržitelnosti 

V prvních měsících roku 2024 je třeba očekávat i formální přijetí a vydání směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD), která zavede povinnosti podniků spojené s řízením rizik a možných negativních dopadů v celém jejich dodavatelském řetězci. 

Tato výchozí evropská úprava vytvoří společný unijní rámec pro požadavky náležité péče (due diligence) v oblasti udržitelnosti, které dosud byly upraveny jen na národní úrovni některých členských států, a to včetně německého zákona o náležité péči v dodavatelských řetězcích (Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz, LkSG).

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Pavel Koukal

advokát

Associate Partner

+420 236 163 710

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu