Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Blýská se poplatníkům uplatňujícím odpočet na podporu výzkumu a vývoje na lepší časy?

PrintMailRate-it

​Mezi významné změny, které nabyly účinnosti počátkem roku 2024, patří doplněné ustanovení § 34c odst. 5 zákona o daních z příjmů. Tato nenápadná věta poskytuje výrazné zvýšení právní jistoty pro poplatníky, kteří uplatňují odčitatelnou položku na podporu výzkumu a vývoje. 


Tomáš Jirásek, Rödl & Partner Praha 

Poplatník uplatňující odpočet na výzkum a vývoj (VaV) má povinnost zpracovat projektovou dokumentaci, ve které uvede veškeré obsahové náležitosti požadované zákonem o daních z příjmů. 

Dosavadní praxe správce daně byla taková, že při jakémkoliv formálním pochybení v rámci projektové dokumentace došlo k odmítnutí celého nároku na odpočet VaV. Tento postup hojně podporovaly správní soudy ve své judikatuře, když tvrdily, že odpočet představuje pro poplatníky, kteří jej uplatňují, natolik významnou výhodu oproti ostatním daňovým subjektům, že je nutné trvat na splnění veškerých formálních podmínek daných zákonem. Za nesplnění zákonné povinnosti přitom považovaly jak neuvedení formální náležitosti projektové dokumentace, tak také její nedostatečně konkrétní nebo neúplné vymezení.

To se nyní částečně mění. Doplněné ustanovení nezakládá možnost poplatníka dodatečně doplňovat chybějící náležitosti při daňové kontrole, jak by se možná mohlo na první pohled zdát. Projektová dokumentace bude muset být i do budoucna obsahově bezvadná. Bude-li však správce daně požadovat detailnější vymezení těchto náležitostí, bude k tomu možné využít další důkazní prostředky. To se bude týkat především cílů a způsobu hodnocení projektu VaV, které poplatníci dle hodnocení správních soudů v projektové dokumentaci často popisovali velmi lakonicky. Nezřídka docházelo k tomu, že z popisu nebylo možné zjistit, co je podstatou VaV a o co poplatník v rámci výzkumné a vývojové činnosti usiluje.
 
Do budoucna se nic nemění na ostatních podmínkách pro uplatnění odpočtu. Zejména je nutno zdůraznit, že činnost poplatníka musí i nadále splňovat charakter výzkumu a vývoje, jak jej vymezují zákony a judikatura (například požadavek na prvek novosti).

Závěrem je nutno doplnit, že novelizované ustanovení dopadá pouze na daňová řízení (daňové kontroly) započatá po 1. lednu 2024. Nezáleží však na tom, kterého zdaňovacího období se odpočet týká.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Ing. Tomáš Jirásek

daňový poradce

Manager

+420 236 163 231

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu