Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Změny v oblasti DPH již od ledna 2024

PrintMailRate-it

​Senát Parlamentu České republiky schválil dne 8. listopadu 2023 vládní konsolidační balíček, který má v budoucích letech pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. Balíček s sebou přináší řadu změn, mimo jiné také v oblasti daně z přidané hodnoty, které by měly vstoupit v účinnost již od 1. ledna 2024. 


Michael Pleva, Monika Páblová
Rödl & Partner Praha

Změna sazeb daně

Nejdůležitější změnou novely zákona o DPH je zrušení současné první a druhé snížené sazby daně. Namísto dosavadních 15 a 10 procent bude platit pouze jediná snížená sazba, a to ve výši 12 procent.  

Změna sazeb daně

Základní 21procentní sazba daně zůstává nezměněna. S touto změnou souvisí také úprava relevantních příloh zákona o DPH a přesun vybraných položek do základní sazby daně. 

Od nového roku budou do základní sazby přeřazeny například kadeřnické a holičské služby, opravy kol a oděvů, mytí oken v domácnostech, nápoje a točené pivo (jako součást stravovací služby, tak i prodávané samostatně), tuzemská letecká přeprava cestujících nebo služby autorů a výkonných umělců.  Ze zboží bude nově základní sazbě DPH podléhat například palivové dřevo, řezané květiny nebo dovoz uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností. Základní sazbě daně bude také podléhat sběr a přeprava komunálního odpadu. Naopak ze základní do snížené sazby DPH se přesouvá nepravidelná pozemní a vodní hromadná doprava osob (například linková doprava zaměstnanců určité společnosti).

Omezení odpočtu DPH u automobilů

Významnou změnou je rovněž stanovení maximální částky odpočtu DPH při nákupu osobního automobilu kategorie M1. Plátci si budou moci uplatnit odpočet DPH maximálně do výše 420 tisíc korun, přičemž se do hodnoty budou započítávat i případná technická zhodnocení majetku. Omezení se ovšem nebude vztahovat na plátce, kteří pořizují osobní automobily kategorie M1 jako zboží, tedy za účelem dalšího prodeje. Limit pro uplatnění odpočtu bude také relevantní pro automobily pořízené formou finančního leasingu. 

Limit nároku na odpočet DPH při pořízení automobilu 

Hranice pro uplatnění si odpočtu DPH se nevztahuje na služby operativního leasingu, nicméně samotná změna zákona negativně ovlivní leasingové společnosti, jakožto vlastníky a pronajímatele automobilů.

Osvobození od DPH při dodání knih

Dodání knih, které podle současné úpravy podléhají druhé snížené sazbě daně, bude nově osvobozeno od DPH s nárokem na odpočet daně. Aby mohlo být osvobození uplatněno, kniha musí odpovídat slovnímu popisu uvedenému v zákoně o DPH a být zařazena v odpovídajícím kódu celní nomenklatury. Množství reklamy na takovém zboží navíc nesmí přesáhnout 50 procent jeho obsahu a zároveň nesmí sestávat výlučně nebo převážně z hudebního zvukového nebo audiovizuálního obsahu. Osvobození se také uplatní pro elektronicky poskytované služby spočívající v poskytnutí knihy včetně audioknih a půjčování nebo nájem knihy podle knihovního zákona.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Michael Pleva

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 232

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu