Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nový institut preventivní restrukturalizace a jeho dopad do daní

PrintMailRate-it

​Cílem institutu preventivní restrukturalizace je umožnit podnikatelům ve finančních potížích pokračovat v podnikání a předejít tak úpadku a nutnosti zahájení insolvenčního řízení.


Martina Šotníková, Miroslav Holoubek
Rödl & Partner Praha


Z daňového pohledu preventivní restrukturalizace dopadá na pohledávky. Na straně věřitele se jedná o tvorbu opravných položek k pohledávkám a odpis pohledávky. Na straně dlužníka je to příjem z titulu prominutí dluhu. Pro obě strany je pak relevantní oprava DPH u dané pohledávky.

Tvorba daňových opravných položek k pohledávkám

Novelizace zákonů v souvislosti s preventivní restrukturalizací se nijak nedotkla úpravy tvorby daňových opravných položek k pohledávkám. Pohledávky zahrnuté do preventivní restrukturalizace tak nemají, na rozdíl od pohledávek v insolvenčním řízení, vlastní speciální zákonnou úpravu. 

Pro tvorbu daňových opravných položek k pohledávkám zahrnutým do preventivní restrukturalizace lze proto využít jen úpravu takzvaných časových daňových opravných položek. 

Odpis pohledávek

Zásadně platí, že daňově lze odepsat pohledávku, ke které je možné tvořit daňovou opravnou položku, případně ji nelze tvořit pouze z důvodu nedosažení minimální lhůty po splatnosti. Ustanovení § 24 odst. 2 písm. y) zákona o daních z příjmů bylo v rámci úpravy preventivní restrukturalizace doplněno o bod 7, dle kterého lze daňově odepsat pohledávku za dlužníkem, který je v preventivní restrukturalizaci, pokud je pohledávka přímo dotčena restrukturalizačním plánem a zanikla prominutím dluhu podle účinného restrukturalizačního plánu.

Stejně jako v jiných případech platí, že aby bylo možné odpis pohledávky uplatnit jako daňový náklad, je třeba odpis provést ve správném okamžiku. Dojde-li totiž k odpisu pohledávky v nesprávném zdaňovacím období, nelze odpis uplatnit jako daňový náklad. 

Zánik pohledávky na straně dlužníka

V případě preventivní restrukturalizace nebyl pro příjem z prominutého dluhu zaveden preferenční daňový režim jako je tomu u insolvence. 

Dojde-li v rámci preventivní restrukturalizace k prominutí dluhu, je na straně dlužníka o tento prominutý dluh třeba zvýšit základ daně, a to prostřednictvím výsledku hospodaření nebo na základě ustanovení § 23 odst. 3 písm. a) bod 12 zákona o daních z příjmů.

I zde je třeba vykázat příjem z titulu prominutí dluhu ve správném zdaňovacím období. 

Oprava základu daně z přidané hodnoty

Zákonodárce při novelizaci zákona o DPH vycházel z toho, že preventivní restrukturalizace je v mnoha ohledech podobná reorganizaci podle insolvenčního zákona, a proto by režim opravy základu daně měl být obdobný. 

Klíčové změny se nacházejí v § 42 odst. 2 a odst. 3 zákona o DPH, které umožňují plátci, jehož pohledávka byla zahrnuta do restrukturalizačního plánu, provést k datu účinnosti restrukturalizačního plánu opravu základu daně. 

Oprava základu daně se pak považuje za samostatné zdanitelné plnění, jenž se považuje za uskutečněné dnem účinnosti restrukturalizačního plánu.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martina Šotníková

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 237

Poslat e-mail

Contact Person Picture

Ing. Miroslav Holoubek

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 207

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu