Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Máte přeploceno? Možná je to dávno váš pozemek

PrintMailRate-it

V praxi dochází k situaci, kdy hranice pozemku v terénu není shodná s hranicí v katastru nemovitostí. Děje se tak poměrně často, zejména v souvislostí s digitalizací katastrálních map. Typickým příkladem je takzvané přeplocení, tedy situace, kdy má vlastník „zabranou“ část sousední parcely a tuto  dlouhodobě v poklidu užívá. Přitom neví, že jde o cizí pozemek a že se možná už stal vlastníkem tohoto kousku země. 


Martin Švéda
Rödl & Partner Praha

Co je to vydržení 

Vydržením může nabýt právo osoba, jež se důvodně domnívá, že je vlastníkem a k věci se dlouhodobě jako vlastník chová, i když jím není. Důvodem může být například zdědění zahrady bez přesně geodeticky vytyčené hranice, ovšem s terénní hranicí nebo například letitým plotem.
Nabýt vydržením lze vlastnické právo k věci movité či nemovité, ale též právo odpovídající věcnému břemeni – například právo cesty přes pozemek jiného.
Podívejme se blíže na vydržení vlastnického práva k nemovitosti. To je v praxi zřejmě nejčastější případ. 

Vydržení řádné 

Řádné vydržení vlastnického práva k nemovitosti je podmíněno tím, že se držitel nepřetržitě choval jako vlastník nemovité věci po dobu deseti let. 

Vydržecí doba je zpravidla deset let. 

Držba se může přerušit, pokud není vykonávána po dobu delší než jeden rok. Do vydržecí doby se započte i předchozí držba právního předchůdce. Držba musí být poctivá a pravá.

Poctivost držby znamená, že držitel má z přesvědčivého důvodu za to, že mu náleží právo, které vykonává – tedy má za to, že je vlastníkem. Pravost držby pak znamená, že existuje právní důvod, který by jinak postačoval ke vzniku vlastnického práva. Zároveň je vyloučeno, aby držitel získal držbu krádeží, lstí či podvodem. 

Vydržení mimořádné 

Existují také případy, kdy již není nabývací titul k dispozici, například pokud je rodinný majetek v držbě rodiny desítky let. Mohou též vyvstat pochybnosti o platnosti předchozích smluv nebo vyjde nesoulad najevo při geodetickém zaměření hranic pozemku. 
Proto občanský zákoník vrátil do českého práva vydržení mimořádné. Zde není nutné, aby držitel měl právní titul. Postačí, že nemá nepoctivý úmysl. Zákon vyvažuje toto „zjednodušení“ dvojnásobně dlouhou vydržecí dobou, tedy u nemovitostí dvacet let. 

Jak na to

Pokud je třeba dovolat se vydržení a nedojde k dohodě mezi dotčenými vlastníky, musí rozhodnout soud. Vydržení může být nesnadné prokázat, i s ohledem na dlouhou dobu. Je možné doložit dobové fotografie či dokumenty, kterými mohou být historické mapy či plány nebo korespondence, ale lze též povolat svědky anebo dohledat v archivech úřadu historická úřední rozhodnutí či záznamy. 

Pokud máte za to, že jste vydrželi vlastnické či jiné právo, nebojte se tohoto institutu a odvážně jej použijte, máte-li dostatečné důkazy ke splnění jeho podmínek.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Martin Švéda

advokát

Partner

+420 236 163 770

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu