Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Konsolidační balíček: Limit pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů

PrintMailRate-it

​Konsolidační balíček přinese významné změny i ve zdanění příjmů fyzických osob. Jednou z těchto změn bude i zastropování osvobození příjmů z úplatného převodu podílu v obchodních korporacích a cenných papírů od daně z příjmů.


Martin Zeman

Rödl & Partner Praha 


Součástí takzvaného konsolidačního balíčku, který přináší významné změny daňových zákonů, je i zastropování osvobození příjmů z úplatného převodu podílu v obchodních korporacích a cenných papírů od daně z příjmů fyzických osob. Aktuálně byl balíček schválen Senátem, podepsán prezidentem a čeká na vyhlášení Sbírce zákonů. V původním vládním návrhu měla být změna týkající se prodeje cenných papírů a podílů  účinná již od 1. ledna 2024. V rámci legislativního procesu však byla účinnost posunuta o rok a nová limitace pro osvobození bude účinná až od 1. ledna 2025. Co konkrétně tato změna přinese?

Od 1. ledna 2025 bude zavedena limitace pro osvobození příjmů z prodeje podílu v obchodních korporacích a cenných papírů, které splní časový test pro osvobození 5 let, respektive 3 roky podle § 4 odst. 1) písm. s), resp. w) zákona o daních z příjmů. Kumulativní limit ve výši 40 milionů korun se bude vztahovat na příjmy (nikoliv na zisk) získané ve zdaňovacím období (kalendářní rok) a nová úprava se uplatní na všechny příjmy realizované po 1. lednu 2025. V souvislosti s touto změnou bude novelizováno i ustanovení § 10 odst. 9) ZDP, kde bude poplatníkům nově umožněno, aby proti příjmům z prodeje cenného papíru nebo podílu v obchodní korporaci nabytých před 1. lednem 2025 jako výdaj uplatnili nabývací hodnotu určenou podle zákona upravujícího oceňování majetku k 31. prosinci 2024, namísto jejich původní historické nabývací ceny. 

Dle našeho názoru tato novelizace přinese v praxi celou řadu výkladových problémů. Například není úplně jasné, jak se bude limit 40 milionů korun počítat při různých variantách inkasa kupní ceny, kdy v praxi může nastat (a často nastává), že kupní cena je rozdělena do několika splátek v průběhu několika let a výsledná kupní cena může být nastavena variabilně a například navázána na budoucí hospodářské výsledky. Vývoj v této oblasti budeme tedy i nadále sledovat a o aktuální situaci vás informovat. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martin Zeman

daňový poradce

Manager

+420 236 163 243

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu