Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Dorovnávací daně i v Česku

PrintMailRate-it

Poslanecká sněmovna schválila dne 27. října 2023 vládní návrh zákona o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny (ZDD). Zákon byl doručen do Senátu 6. listopadu 2023, lhůta pro projednání tak končí 6. prosincem 2023.


Milan Mareš
Rödl & Partner Brno

Vzhledem k tomu, že jde o transpozici Směrnice Rady (EU) 2022/2523 ze dne 14. prosince 2022 o zajištění globální minimální úrovně zdanění nadnárodních skupin podniků a velkých vnitrostátních skupin v Evropské unii do českého právního systému, lze očekávat, že zákon bude schválen a vyhlášen ve Sbírce zákonů do 30. prosince 2023. Očekávaná platnost a účinnost je totiž 31. prosince 2023.

Proč? Zdaňovací období, na které se vztahují pravidla zákona o dorovnávacích daních, začíná nejdříve 31. prosince 2023. Je-li zdaňovací období od 1. ledna do 31. prosince,  první zdaňovací období pro účely dorovnávacích daní začíná 1. ledna 2024.

Jak se vás to dotkne?

Je-li vaše společnost součástí nadnárodní skupiny podniků nebo velké vnitrostátní skupiny, míří tato směrnice, respektive ZDD právě na vás. Jako první vodítko, zda do této skupiny spadáte, je povinnost skupiny pravidelně informovat správce daně o dosažených výsledcích podle jednotlivých jurisdikcí, takzvaný Country-By-Country Reporting. Minimální hodnota ročního obratu takové skupiny činí 750 milionů eur. 

Může se tato daň týkat vaší společnosti, když sazba daně z příjmů právnických osob činí 19 procent, respektive 21 procent od 1. ledna 2024? Vzhledem k úpravám základu daně podle zákona o daních z příjmů a k existenci zvláštních odpočitatelných položek a slev na dani zní odpověď ano. 

Státy OECD a EU totiž chtějí zajistit minimální daň z příjmů ve výši 15 procent při libovolné struktuře skupiny.

Jak se daň počítá u nadnárodních skupin?

Na rozdíl od standardní daně z příjmů se vychází z čistého zisku po zdanění, a to na úrovni skupiny. Prakticky tak budete nadále převádět českou účetní závěrku do formátu podle skupinových účetních předpisů (například do IFRS, HBII podle HGB apod.). Po úpravách je zjištěno efektivní daňové zatížení. Efektivní daňové zatížení je propočteno na úroveň jednotlivých jurisdikcí a posléze na jednotlivé společnosti v dané jurisdikci.

Je tedy doporučeníhodné definovat ve stávajících účetních systémech
a) vhodné analytické účty podle českého účtového rozvrhu
b) automatický převod účetní závěrky podle českého práva na účetní závěrku podle práva nejvyšší entity (konsolidačního celku)

Dorovnávací daň je rozdílem mezi minimální sazbou daně (zatím 15 procent) aplikovanou na přepočtený základ daně a skutečně uhrazenou daní.

Je zřejmé, že jde o daň přiřazenou ze shora. Co ale v případě, že „nahoře“ je jurisdikce s nízkým daňovým zatížením. Pak se použije druhý typ dorovnávací daně (proto zákon o dorovnávacích daních), a to takzvaná česká dorovnávací daň.

Dobrou zprávou je, že náběhové období k této dani činí až pět let. Nicméně v případě nadnárodní skupiny se vše odvíjí zpravidla od jurisdikce nejvyšší mateřské entity. Tato lhůta může být tedy kratší.

V dalších vydáních newsletteru vám přineseme detailnější informace k aplikaci ZDD, a to zejména s ohledem na investiční pobídky a nákladů na výzkum a vývoj.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Milan Mareš

daňový poradce

Associate Partner

+420 530 300 500

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu