Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Blíží se soumrak Českých účetních standardů? Zřejmě ano!

PrintMailRate-it

​Určitě jste o tom již slyšeli – novela zákona o účetnictví a souvisejících vyhlášek, která zavádí například takzvanou funkční měnu už od 1. ledna 2024. To je ale jen začátek. Opravdové novinky mají přijít až od roku 2025 – a že se máme na co těšit!


Ladislav Čížek
Rödl & Partner Praha


Skutečnost, že konsolidační balíček připouští takzvanou funkční měnu v podobě britské libry, eura nebo amerického dolaru, je dnes již známa. Méně známá je ale skutečnost, že dle záměru Ministerstva financí by jako funkční měna mohla být od 1. ledna 2025 zvolena jakákoliv měna, která není hyperinflační.

Zajímavou očekávanou změnou od 1. ledna 2025 je i zrušení Českých účetních standardů. Namísto nich je dle vyjádření zástupců Ministerstva financí plánováno adhoc vydávání ucelenějších metodik na specifická témata. Lze to připodobnit k takzvaným  Koordinačním výborům KDP ČR. Odůvodnění zrušení ČÚS je prosté. Část agendy, která je dnes upravena právě v ČÚS bude vtělena do nových vyhlášek. Druhá část, která popisuje způsoby účtování „Má dáti/Dal“, bude zrušena bez náhrady.

V této souvislosti lze uvést jednoduchý příklad. Zamysleli jste se někdy nad vypovídací schopností řádku současného výkazu zisku a ztráty, který se nazývá „F.4. Rezervy v provozní oblasti a komplexní náklady příštích období“? Co vlastně říká? Však hodnotu tohoto řádku „výsledovky“ lze odečíst i z rozvahy. A zde by právě měl být i významný posun – rezervy (například personální) by měly v pojetí nové účetní legislativy (pravděpodobně od roku 2025) být tvořeny i rozpouštěny proti konkrétnímu a věcně příslušnému nákladovému druhu – tedy například v případě mzdových bonusů proti osobním nákladům. Tento přístup je blízký IFRS i například německému HGB.
 
Jiným příkladem může být vykazování leasingů v duchu IFRS 16 v českých podmínkách. Záměrem Ministerstva financí je, aby velké a střední podniky vykazovaly finanční i operativní pronájem v duchu IFRS 16. Malé a mikro účetní jednotky by měly převzít koncept vykázání „aktiva a závazku“ z těchto druhů leasingů, avšak zjednodušeně – bez zohledňování časového hodnoty peněz. To vše by dle záměru MF ČR měla reflektovat i daňová legislativa. 

Novinky let 2024 a 2025 tím ale nekončí! Nejste si jisti, zda do definice čistého obratu bude spadat i odprodej nepotřebných zásob vašim dlouholetým zákazníkům? Takový prodej materiálu může, ale i nemusí, vstupovat do tohoto zcela stěžejního ukazatele (určení kategorizace ÚJ, možnost žádat o dotace, kritérium povinnosti auditu ÚZ apod.). Definice čistého obratu se přitom změnila už od 1. ledna 2024.

Zdají se Vám tyto změny (r)evoluční? Je jich příliš? Ztrácíte se v datu jejich účinnosti? Tým Rödl & Partner je sleduje od samého začátku. Jsou nám proto známa východiska, související diskuse i směr a trend, kterým se nová česká účetní legislativa ubírá, účastníme se veřejných diskusí, připomínkujeme jednotlivá navrhovaná znění. Jsme díky tomu i připraveni vás přechodem na novou českou účetní legislativu v konkrétních podmínkách vaší společnosti provést.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Ladislav Čížek

auditor

Manager

+420 236 163 305

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu