Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Stanovisko soudu k nákladům na jednatele v rámci manažerských služeb

PrintMailRate-it

​Článek navazuje na zářijové vydání newsletteru, kde jsme již upozorňovali na toto významné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. 


Petr Tomeš
Rödl & Partner Praha

Správce daně při daňové kontrole zpochybnil náklady na manažerské služby od mateřské společnosti jako daňově neuznatelné. Důvodem bylo nedostatečné prokázání skutečné realizace služeb ze strany daňového subjektu. V rámci prokazování nepomohla ani mezinárodní výměna informací daňových správ a vyjádření mateřské společnosti o poskytování služeb. Toto vyjádření bylo ve finále kontraproduktivní, protože obsahovalo informace o tom, že služby byly mimo jiné poskytovány i jednatelem daňového subjektu, který je zároveň zaměstnán v mateřské společnosti. Za výkon funkce jednatel daňového subjektu nedostával napřímo žádnou odměnu. Podle názoru správce daně takový náklad nemůže být daňově uznatelný, protože práce jednatele nemůže být z povahy věci součástí manažerských služeb. S tímto názorem se ztotožnil i Nejvyšší správní soud. 

Tento závěr byl zřejmý i dříve, ale nyní je konečně oficiálně potvrzen i stanoviskem Nejvyššího správního soudu. Tuto otázku jsme od vydání posledního příspěvku diskutovali se zástupci finanční správy (GFŘ) a ti s názorem Nejvyššího správního soudu souhlasí. V důsledku tohoto judikátu lze tedy očekávat zvýšenou kontrolní aktivitu finanční správy z hlediska manažerských služeb a případných jednatelských nákladů. 

Práci jednatele tedy nelze považovat za službu poskytovanou mateřskou společností. Pokud ale náklady na jednatele české dceřiné společnosti nese mateřská společnost, je možné takové náklady přefakturovat na dceřinou společnost, ale pouze na úrovni samotných nákladů bez ziskové přirážky (která je obvykle aplikována v rámci manažerských služeb). Jedná se povahou o jinou transakci a takovéto náklady budou u dceřiné společnosti daňově uznatelné. Tento závěr je potvrzen i ze strany finanční správy. 

Pokud máte zahraniční jednatele, jejichž odměna je vyplácena prostřednictvím jiné společnosti skupiny, zvažte pečlivě nastavení její fakturace. I v případě přímé přefakturace je třeba dbát na dostupnost dostatečných důkazních prostředků k prokázání nákladů na jednatele a rozsahu jeho práce pro danou společnost. 

Naši experti z týmu převodních cen jsou připraveni vás podpořit se správným nastavením fakturace a přípravou podkladů pro případnou daňovou kontrolu.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Petr Tomeš

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 224

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu