Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Rödl & Partner zaznamenal další úspěch u Nejvyššího správního soudu

PrintMailRate-it

​Rödl & Partner zaznamenal další úspěch u Nejvyššího správního soudu


Tým Rödl & Partner uspěl při zastupování klienta ve sporu s daňovou správou ve věci nezákonně vedené daňové kontroly. 

Zástupce v průběhu daňové kontroly tvrdil, že správce daně vede u klienta daňové kontroly na DPH po uplynutí lhůty, která je správci daně zákonem dána pro provedení daňové kontroly. Zástupce totiž poukázal na skutečnost, že správce daně fakticky zahájil daňovou kontrolu dávno před jejím formálním zahájením, tedy před sepsáním protokolu o zahájení daňové kontroly. To mělo za následek, že lhůta pro provádění daňové kontroly nezačala plynout od formálního zahájení daňové kontroly, ale dříve od jejího materiálního zahájení. A co způsobilo dřívější zahájení daňové kontroly?

Dřívější zahájení daňové kontroly zapříčinila mezinárodní dožádání, kterými se správce daně dotazoval zahraničního správce daně, a to ještě před tím, než formálně zahájil daňovou kontrolu. Jak uvedl Nejvyšší správní soud „Předmětem dotazů však byla přesně určená zdaňovací období a konkrétní zdanitelná plnění … Dotazy směřovaly na okolnosti dodání zboží (například kde došlo k nakládce, kdo zboží přebíral), včetně toho, zda společnost zdanitelná plnění přiznala, zda má skladovací prostory, zaměstnance atd.“

Dle závěru Nejvyššího správního soudu platí, že pokud byla prověřována konkrétní zdanitelná plnění, je možné takové prověřování činit pouze v rámci zahájené daňové kontroly. Pokud došlo k formálnímu zahájení daňové kontroly až později, představovala mezinárodní dožádání materiální zahájení daňové kontroly.

Věnujte daňovým kontrolám pozornost, neboť stávající judikatura Nejvyššího správního soudu v mnoha případech dospěla k závěru, že daňové kontroly mohou zahájit nejrůznější úkony správce daně a nikoli až samotné formální zahájení daňové kontroly.

Kontakt

Mgr. Jakub Šotník

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu