Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Přerušení aplikace smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Ruskem

PrintMailRate-it

​V reakci na diplomatickou nótu zaslanou v srpnu 2023 vládou Ruské federace, ve které informovala Česká republika o tom, že nadále nebude aplikovat většinu článků Smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a Ruskem (dále jen SZDZ), vydalo Ministerstvo financí ve Finančním zpravodaji 10/2023 k tomuto své Sdělení. V něm informovalo, že s účinností od 29. září 2023 dochází k přerušení aplikace SZDZ také z české strany (konkrétně se nebudou aplikovat články 5 až 24, tedy de facto celá SZDZ).


Dle tohoto Sdělení tak může v transakcích mezi Českem a Ruskem docházet ke dvojímu zdanění. Prakticky to znamená, že při realizaci transakcí s Ruskem nelze SZDZ použít a bude docházet ke zdanění dle národní úpravy obou států. To bude mít dopad, pokud například česká společnost vyplácí podíly na zisku nebo hradí úroky z úvěru své mateřské společnosti do Ruska. V takovém případě již nově nemůže použít srážkovou daň ve výši stanovené dle SZDZ, ale výhradně srážkovou daň stanovenou dle českého zákona o daních z příjmů. Při úhradě úroků z úvěru nemůže aplikovat nulovou srážkovou daň, v případě výplaty podílu na zisku srážkovou daň ve výši 10 % apod. Dále bude třeba řešit také související otázky na straně českých společností, například zda a v jakém rozsahu si mohou uplatnit daň sraženou v Rusku. Naopak v případě podnikání ruských společností v ČR bude vznik stálé provozovny nově dovozován pouze dle české právní úpravy (tedy například i u stavební činnosti v ČR v zásadě vždy po 6 měsících). 

Zároveň je otázkou, zda má být aplikována srážková daň dle zákona o daních z příjmů ve výši 15 % nebo 35 %. Daň ve výši 35 % se nepoužije u transakcí se státy, se kterými má ČR (mimo jiné) uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění, která je prováděna. Je však otázkou, zda takovou podmínku SZDZ nyní splňuje. Dle našich informací k tomuto bodu připravuje daňová správa vyjádření.

O dalším vývoji vás budeme informovat. Pokud realizujete jakékoliv transakce s Ruskem, doporučujeme vám okamžitě prověřit daňové dopady přerušení aplikace SZDZ. S tím vám rádi pomůžeme.

Kontakt

Mgr. Kateřina Jordanovová, LL.M.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu