Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Ozdravný balíček novelizuje také zákon o silniční dani

PrintMailRate-it

I přesto, že zákon o silniční dani prošel významnou proměnou v roce 2022, ozdravný balíček přináší další úpravy. Jedná se především o upřesnění či úpravu změn, které do zákona přinesla předchozí novela. Předmětem daně přitom nadále stále zůstávají pouze těžká nákladní vozidla kategorie N2 a N3 a jejich přípojná vozidla kategorie O3 a O4.


Martina Šotníková, Tereza Kalinová
Rödl & Partner Praha 

Změna poplatníka v průběhu měsíce

Ozdravný balíček mění postup v určení poplatníka daně v případě změny provozovatele například při prodeji vozidla. V současné době jsou v měsíci změny provozovatele poplatníkem daně oba provozovatelé, tedy prodávající i kupující. Dle novelizovaného znění zákona bude při změně poplatníka v průběhu kalendářního měsíce poplatníkem daně pouze nový poplatník. Pokud během kalendářního měsíce dojde k více změnám v osobě poplatníka, bude vozidlo předmětem daně pouze pro posledního poplatníka, který vozidlo nabyl.

Přestavba vozidla v průběhu zdaňovacího období

Ozdravný balíček se také věnuje přestavbám vozidel (například změna největší povolené hmotnosti v tunách, změna počtu náprav či změna druhu karoserie). Pokud bude v průběhu roku provedena přestavba vozidla, bude poplatník daně při stanovení výše daně pro každý kalendářní měsíc vycházet z údajů platných k 1. dni daného kalendářního měsíce, případně z údajů z první registrace, pokud tato byla provedena až po 1. dnu tohoto kalendářního měsíce. 
V případě, že bude provedena přestavba vozidla, která bude mít vliv na skutečnost, jestli je či není dané vozidlo předmětem daně, je třeba zohlednit, že vozidlo je předmětem daně v daném měsíci i v případě, že splňuje podmínky pro zařazení do předmětu daně pouze jeden den v tomto měsíci.
Bude-li mít přestavba dopad na možnost uplatnění nároku na osvobození vozidla od daně, je možné osvobození pro zdanitelné vozidlo uplatnit za kalendářní měsíc, ve kterém byly podmínky splněny každý den. 

Vozidla vyřazená z provozu

Dochází k rozšíření skupiny vozidel, která nejsou předmětem daně silniční. Pokud vlastník vozidla podá žádost o vyřazení vozidla z provozu dle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a této žádosti je vyhověno, není takové vozidlo předmětem daně silniční. Tento postup je sice již nyní uplatňován v praxi, nemá však oporu v zákoně. Doplněním ustanovení o vyjmutí vozidla vyřazeného z provozu z předmětu daně přímo do zákona tak dochází k narovnání zákonné úpravy. 

Údaje rozhodné pro výši daně

Jelikož od 1. ledna 2024 již nebude vydáván velký technický průkaz, dochází k úpravě znění zákona tak, aby bylo patrné, že primárním zdrojem údajů pro určení skutečností rozhodných pro stanovení výše daně je registr silničních vozidel.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martina Šotníková

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 237

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu