Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Konsolidační balíček optikou účetnictví

PrintMailRate-it

​Může se zdát, že „konsolidační balíček“ je daňové téma. A vskutku – převážně jde o způsoby a parametry zdanění. Konsolidační balíček (je po třetím čtení a jde do Senátu), obsahuje i řadu jiných změn – s přímým vlivem na účetnictví.


Ladislav Čížek

Rödl & Partner Praha


Primárně jde o zavedení funkční měny, a to s možností její aplikace už od 1. ledna .2024. Se zavedením funkční měny počítal návrh nového zákona o účetnictví, jehož účinnost se nyní předpokládá od 1. ledna 2025. Už samotné zavedení funkční měny v rámci „konsolidačního balíčku“ bylo překvapením. Dalším překvapením je, že konsolidační balíček předpokládá jiný způsob zavedení funkční měny, než jak tomu bylo v návrhu nového zákona o účetnictví.

Návrh nového zákona o účetnictví předpokládal, že funkční měnou může být jakákoliv měna, která není hyperinflační měnou. Konsolidační balíček nyní připouští pouze měny EUR, USD a GBP.  Funkční měna musí představovat primární ekonomické prostředí, ve kterém účetní jednotka působí – tedy i pokud by takovou měnou byl například polský zlotý, nelze jej v pojetí konsolidačního balíčku použít pro účetní výkaznictví a taková účetní jednotka bude i nadále vykazovat v českých korunách.

Další zajímavou odlišností je přepočet limitů, které jsou běžně využívány pro kategorizaci účetních jednotek, povinnost auditu apod. Konsolidační balíček tato hraniční kritéria přepočítává (zjednodušeně) kurzem k poslednímu dni předcházejícího účetního období. Nerozlišuje přitom mezi stavovými veličinami (hodnota aktiv netto) a tokovými veličinami (obrat). Návrh nového zákona o účetnictví předpokládal použití různých kurzů pro stavové a tokové veličiny. Skutečnost, že rozdíly v obou přístupech mohou představovat i milionové rozdíly (v českých korunách), je zřejmá.

Vykazování ve funkční měně už prakticky nic nebrání. Konsolidační balíček (na rozdíl od návrhu nového zákona o účetnictví) stanovuje – pro daňové účely – jasné způsoby přepočtu měn a řeší řadu praktických otázek. Například:
  • v jaké měně bude daňové přiznání sestaveno
  • jak budou přepočtena dříve pořízená aktiva (dluhy, závazky) a pod.

Neméně zajímavou novinkou – která opět již byla uvažována v rámci nového zákona o účetnictví – je změna definice čistého obratu. Konsolidační balíček předpokládá (zjednodušeně), že za čistý obrat budou považovány pouze výnosy z prodeje výrobků, zboží a služeb, tedy výnosy z „core businessu“ účetní jednotky. 

Kromě zavedení funkční měny a nové definice čistého obratu konsolidační balíček do zákona o účetnictví přidává velmi diskutované téma „ESG“1 . Bližší podrobnosti nabídneme v některém z příštích newsletterů, respektive v listopadovém vydání COMPLIANCE & ESG NEWS.
 
Z uvedeného je patrné, že ačkoliv se téma „konsolidace veřejných rozpočtů“,
či jinak „konsolidační balíček“, může jevit jako téma ryze daňové, bezprostředně ovlivňuje i účetní agendu. 

Pokud zvažujete využití možností, které konsolidační balíček od 1. ledna 2024 nabízí (například právě vykazování ve funkční měně), s důvěrou se na nás obraťte.  Naši auditoři a daňoví poradci vám s implementací rádi pomohou.

______________________________________________________
1 Environmental, Social and corporate Governance

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Ladislav Čížek

auditor

Manager

+420 236 163 305

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu