Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Konec obchodnímu tajemství?!

PrintMailRate-it

​V Česku relativně běžná situace. Společnosti, a to velmi často z důvodu opatrnosti k vlastnímu obchodnímu tajemství a finančním datům, nezveřejňují účetní závěrku v obchodním rejstříku. A to ani přes zákonnou povinnost.  


Štěpán Kuba
Rödl & Partner Praha  

Dlouhodobě byla případná pokuta za tento delikt spíše mýtem, nežli běžnou praxí. V krajním případě (zejména při udáních z řad konkurence) byla společnosti do datové schránky zaslána výzva, kterou byl subjekt požádán o sjednání nápravy.

Nedávná zkušenost ovšem naznačuje, že se postoj finanční správy vůči této nedokonalosti, vzniklé ať již z nedbalosti či z opodstatnitelného důvodu ochrany citlivých finančních údajů, v čase mění. Daňový subjekt byl příkazem penalizován za nezveřejnění šesti účetních závěrek pokutou ve výši 10 tisíc.  

Přestože suma není likvidačního charakteru, zajímavá na postupu správce daně je však skutečnost, že společnosti nezaslal v prvé řadě výzvu, aby sjednala nápravu, ale v návaznosti na vlastní vyhledávací činnost rovnou přikázal k úhradě pokutu. 
 
Je tato situace precedens? Nebo se jedná o situaci výjimečnou?

Pokud se daňový subjekt smíří s přikázanou pokutou, vyplývají pro společnost z popsané situace i další negativní konsekvence při správě daní? K zamyšlení mohou být následující:
  • Vliv příkazu na další úkony správy daní – ovlivnění potenciálu úspěšnosti dalších žádostí za strany společnosti jako prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání, ale i výjimky ze zálohování daně či posečkání a prominutí penále?!
  • Může být společnost při nedoplnění chybějících účetních závěrek za stejná období dále penalizována, a to až do výše 3 procent  aktiv celkem?
  • Je možné se příkazu bránit?

Na tyto otázky vám v případě zájmu rádi poskytneme naše kvalifikované názory a poradenské služby.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Štěpán Kuba

daňový poradce

Senior Associate

+420 236 163 233

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu