Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Daň z nemovitých věcí 2023 aneb čas úhrady druhé splátky se blíží

PrintMailRate-it
Lednová lhůta pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí je již dávno pryč, ale lhůta pro úhradu druhé splátky daně se nezadržitelně blíží. 

Petr Koubovský
Rödl & Partner Praha

Jak se dozvědět, kolik a kdy přesně uhradit?

Informace o výši daně z nemovitých věcí na rok 2023 lze získat z těchto zdrojů:
  • ze složenky zasílané Finanční správou ČR; tyto měly být doručeny v první polovině května 2023 
  • z údajů zaslaných do e-mailové schránky (pokud jste si požádali nejpozději do 15. 3. 2023) (blíže na www.financnisprava.cz/email)
  • z údajů na portálu MOJE daně (blíže na www.mojedane.cz)
  • z údajů v Daňové informační schránce plus (DIS+) (blíže na
www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nemovitych-veci/informace-stanoviska-a-sdeleni/2023/kde-najdu-udaje-pro-placeni-dane-dnv)
  • z informace pro úhradu daně z nemovitých věcí obdržené do datové schránky poplatníka

Poplatníkovi daně z nemovitých věcí, který má zřízenou datovou schránku fyzické osoby nebo datovou schránku fyzické osoby podnikající, je informace doručena do datové schránky fyzické osoby. Informace o úhradě daně z nemovitých věcí jsou dále doručovány také zástupcům daňových subjektů, kteří mají zřízenu datovou schránku fyzické osoby, a právnickým osobám do jejich datové schránky.

Jak lze daňovou povinnost vypořádat – uhradit?

  • prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO), pokud poplatník odevzdá „Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO“ nejpozději do 31. 1. 2023 
  • hotově na pokladně místně příslušného správce daně
  • bankovním převodem
  • prostřednictvím QR kódu
  • prostřednictvím složenky (od 1. 1. 2023 dochází ke zrušení bezplatné Poštovní poukázky A – doklad V/DS (tzv. „daňová složenka“), kterou bylo možné platit mimo jiné daň z nemovitých věcí bez poplatku České pošty s. p.

Lhůta pro úhradu daně, tedy její splatnost, je stanovena standardně až na 30. květen, popřípadě do 30. listopadu 2023. Pokud by však výše daně činila 5 tisíc korun a méně, je splatná jednorázově právě k 31. květnu daného roku.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Petr Koubovský

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 246

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu