Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Práce na dálku a související kompenzace v daňovém pojetí

PrintMailRate-it

​Ve sbírce byla zveřejněna novela zákoníku práce, která se, mimo jiné, zabývá úpravou náhrady nákladů při výkonu práce zaměstnancem na dálku, tedy při práci z domova. Náhrady nákladů vzniklých zaměstnanci při výkonu práce z jiného místa, než je pracoviště zaměstnavatele, budou moci být zaměstnanci propláceny ve formě náhrady prokázaných nákladů anebo paušální částky za každou započatou hodinu. Účinnost této úpravy je od 1. října 2023.


Martina Šotníková, Daniel Ďuriš
Rödl & Partner Praha 

Daňové dopady na straně zaměstnance

Paušální částka
V případě, že se zaměstnavatel rozhodne náhradu nákladů poskytovat, bude taková náhrada muset být buď sjednána na základě písemné dohody, anebo ukotvena ve firemní směrnici. Paušální částku stanovuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro rok 2023 by měla výše paušální náhrady činit 4,60 Kč za 1 hodinu.

Výpočet paušální částky je tvořen převážně náklady na spotřebu vody, plynu, elektřiny či odvozu odpadů, kdy jsou pro výpočet použité koeficienty stanovené Českým statistickým úřadem.
U zaměstnanců je případná paušální částka považována za povinné plnění zaměstnavatele. Zaměstnanci tak nebudou muset náhradu do výše stanovené vyhláškou MPSV zdaňovat a nebude jim ani vstupovat do vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění. 

U zaměstnanců podnikatelských subjektů lze poskytnout náhrady i vyšší, než je vyhlašovaná paušální částka. Rozdíl mezi paušální částkou poskytovanou zaměstnavatelem a paušální částkou stanovenou vyhláškou bude podléhat jak dani z příjmu ze závislé činnosti, tak sociálnímu a zdravotnímu pojištění.

Skutečné výdaje
Alternativně může i nadále zaměstnavatel zaměstnanci hradit prokázané výdaje, které do základu daně zaměstnance, a posléze vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění, nevstupují.
 

Daňové dopady na straně zaměstnavatele

Náhrady výdajů, které zaměstnanci prokazatelně vznikly v souvislosti s výkonem práce na dálku, jsou obecně daňově uznatelné za podmínky, že paušální částka je stanovená vnitřní směrnici nebo je zakotvena v pracovní smlouvě.

Vedle uvedené paušální náhrady lze zaměstnanci nadále poskytovat náhradu za opotřebení vlastních předmětů a zařízení potřebných k výkonu práce. Tyto náhrady jsou nadále daňovým nákladem. Jejich kalkulace přitom musí být dostatečně prokazatelná.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martina Šotníková

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 237

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu