Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Limit daňových odpisů u osobních automobilů nad 2 miliony

PrintMailRate-it

​Jedním z významných bodů konsolidačního balíčku, který je v těchto dnech projednáván v Poslanecké sněmovně, jsou daňová omezení u osobních automobilů, jejichž cena bez DPH přesáhne dva miliony korun, takzvaných  nadlimitních automobilů.


Martina Šotníková
Rödl & Partner Praha  

V oblasti daně z příjmů se navrhuje limitace odpisů a splátek finančního leasingu, přičemž takto lze u nadlimitního auta do daňově uznatelných nákladů uplatnit nejvýše dva miliony korun. 
Omezení se vztahuje na nadlimitní automobily kategorie M1 pořízené nebo předané (v případě finančního leasingu) ve zdaňovacích obdobích započatých po nabytí účinnosti zákona, která se předpokládá 1. ledna 2024. Omezení se nevztahuje na automobily pohřební služby, záchranné služby a vozy používané ke koncesovanému provozování živnosti silniční motorová doprava. 

Odpisy

V případě nadlimitního automobilu, u kterého je poplatník odpisovatelem, se bude postupovat tak, že si poplatník zvolí způsob daňového odpisování, tedy rovnoměrné odpisy, zrychlené odpisy, případně u elektromobilů mimořádné odpisy, a takto vypočte odpis. 
Z  vypočteného odpisu však bude možné jako daňový náklad uplatnit pouze část odpovídající odpisu ve výši poměru limitu dvou milionů a pořizovací ceny nadlimitního automobilu. Část odpisu, kterou nelze uplatnit jako daňový náklad, pak navždy „propadá“ a poplatník tak trvale ztrácí výhodu daňové uznatelnosti této propadlé části odpisů. 

Daňová zůstatková cena

V případě vyřazení nadlimitního automobilu poplatník vypočte standardní poloviční odpis, přičemž jako daňový náklad uplatní pouze jeho část v poměru limitu dvou milionů korun a pořizovací ceny nadlimitního automobilu. Daňová zůstatková cena bude vypočtena tak, jako kdyby ke krácení nadlimitního odpisu nedocházelo. Ke krácení daňové zůstatkové ceny již nedochází. Její daňová uznatelnost bude posuzována jako doposud, tedy  v kontextu důvodu vyřazení majetku (například  prodej, škoda). Jediným omezením, které navrhované ustanovení zákona o daních z příjmů klade na daňovou uznatelnost daňové zůstatkové ceny, je, že tato musí být vypočtena s přihlédnutím ke zvolené metodě odpisování z minimální přípustné doby odpisu, přičemž k případnému přerušení odpisování se nepřihlíží. Dále návrh zákona stanovuje, že v případě že by poplatník odpisování vůbec nezahájil, tak pro potřeby výpočtu daňové zůstatkové ceny se má za to, že nadlimitní automobil byl odpisován rovnoměrným způsobem. 

Finanční leasing

Navrhovaná novela limituje i daňovou uznatelnost splátek leasingu. Postupuje se přitom  obdobně jako u odpisů a jednotlivé časově rozlišené splátky budou kráceny podílem limitu dvou milionů a úhrnu úplat u finančního leasingu. Zároveň při pořízení nadlimitního automobilu nájemcem při ukončení leasingu jsou limitovány i jeho následné odpisy. Při výpočtu daňově uznatelných odpisů u nadlimitního automobilu pořízeného po ukončení finančního leasingu se zohlední již uplatněné leasingové splátky a to tak, aby suma daňově uznatelných splátek a daňově uznatelných odpisů nepřesáhla dva miliony korun.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Martina Šotníková

daňová poradkyně

Associate Partner

+420 236 163 237

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu