Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Jaká lhůta platí pro podání dodatečného daňového přiznání na daň nižší?

PrintMailRate-it

​V případě podání dodatečného daňového přiznání (DODAP) na daň nižší panoval dlouhou dobu rozpor, zda je možné po uplynutí takzvané subjektivní lhůty DODAP na nižší daň vůbec podat. 


Subjektivní lhůta je přitom upravena daňovým řádem a znamená, že DODAP na nižší daň je možné podat nejpozději do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém daňový subjekt zjistil důvody pro jeho podání (například důvody zjištění v dubnu, podání DODAP do konce května). Po uplynutí této subjektivní lhůty již možnost podání DODAP na daň nižší zanikla. 

Tento závěr potvrzovaly také rozsudky Nejvyššího správního soudu, se kterými však vyslovil nesouhlas 2. senát a tato otázka byla proto předložena rozšířenému senátu Nejvyššího správního soudu.

Rozšířený senát Nejvyššího správního soudu rozhodl, že daňový subjekt je oprávněn podat DODAP na nižší daň i po uplynutí této subjektivní lhůty. Jediné časové omezení pro něj představuje promlčecí lhůta, která obecně činí 3 roky a začíná běžet od konce lhůty pro podání řádného daňového přiznání.

RÁDI VÁM PORADÍME!

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Jakub Šotník

advokát

Associate Partner

+420 236 163 210

Poslat e-mail

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu