Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Nové možnosti změny trvání funkčního období členů volených orgánů

PrintMailRate-it

V květnu 2023 přijal Nejvyšší soud dvě zajímavá rozhodnutí (spisová značka 27 Cdo 1915/2012 a 27 Cdo 2554/2022), která se týkala problematiky trvání funkčního období členů volených orgánů akciové společnosti. O co konkrétně šlo?


Petra Budíková, Šimon Med
Rödl & Partner Praha 


V době zvolení členů voleného orgánu akciové společnosti stanovy akciové společnosti určovaly, že funkční období těchto členů je pět let. 


Časově neomezené funkční období členů orgánů akciové společnosti. 

O pár měsíců později byly přijaty nové stanovy, podle kterých mělo být funkční období členů časově neomezené. O pár let později byly přijaty další stanovy, které určovaly, že funkční období těchto členů je desetileté.

Věcí se zabýval rejstříkový soud i odvolací soud. Konečné slovo pak měl právě Nejvyšší soud, který dospěl k následujícím závěrům: Mění-li se stanovy, je změna stanov, spočívající v prodloužení či zkrácení funkčního období členů, vůči stávajícím i budoucím členům účinná zásadně okamžikem, kdy o ní valná hromada rozhodla, není-li v rozhodnutí valné hromady, zákoně či ve stanovách uvedeno jinak. 

Zkrácení či prodloužení běžícího funkčního období změnou stanov. Co na to Nejvyšší soud?

Nejvyšší soud argumentuje zejména tím, že valná hromada může členy (které volí) odvolat z funkce kdykoliv, i bez udání důvodů. Zkráceno tak může být i funkční období členům, kteří jsou v té době aktuálně ve funkci. Zkrácení funkčního období však nemůže mít za následek zánik funkce člena se zpětnou účinností (retroaktivně), ale nejdříve s účinností ode dne změny stanov. Je-li funkční období člena změnou stanov naopak prodlouženo, dochází tím k překročení souhlasu, který člen při svém zvolení udělil (vychází se z toho, že souhlas se zvolením se udělil na tak dlouhé funkční období, jaké platilo podle stanov účinných v době zvolení). Má-li být tedy prodloužení funkčního období vůči němu účinné, musí s ním souhlasit stejně, jako by byl opětovně zvolen. Souhlas může člen projevit i mlčky (konkludentně).

Nejvyšší soud se zabýval i otázkou, zda je přípustné ujednání stanov, podle kterého je funkční období členů časově neomezené. Uzavřel, že úprava délky funkčního období členů podle zákona je dispozitivní, tedy je možné se od ní odchýlit, a proto neshledává žádný důvod, pro který by nemělo být možné ve stanovách ujednat, že funkční období členů volených orgánů je časově neomezené. 

Pokud se vás výše uvedená problematika dotýká a rádi byste o ní zjistili více, s důvěrou se na nás obraťte.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Petra Budíková, LL.M.

advokátka

Associate Partner

+420 236 163 730

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu