Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Mohou si společníci daňově uplatnit výdaje spojené s konáním valné hromady pouze do výše jejich podílů?

PrintMailRate-it

​Nejvyšší správní soud se ve svém nedávném rozhodnutí zabýval otázkou, zda jsou daňově uznatelné výdaje související s konáním valných hromad za účelem převodu podílů ve společnostech. Konkrétně bylo předmětem sporu, zda jsou takové výdaje daňově uznatelným nákladem v plné výši, i když je uhradí jen jeden ze společníků, který navíc vlastní pouze 95 procent akcií.


Jakub Šotník, 
Rödl & Partner Praha 

Nejvyšší správní soud v daném případě posuzoval daňovou uznatelnost výdajů za notářské zápisy a za změnové zápisy v obchodním rejstříku. Posuzoval, zda jsou tyto výdaje v plné výši daňově účinné na straně většinového společníka, přestože se tento výdaj týká také druhého – minoritního – společníka s 5procentním podílem. 

Nejvyšší správní soud ve svém rozhodnutí zopakoval, že za daňově účinné lze podle judikatury považovat takové výdaje, které splňují následující podmínky: 1) výdaje musí poplatník skutečně vynaložit, 2) výdaje poplatník musí vynaložit v souvislosti se získáváním zdanitelných příjmů, 3) musí být vynaloženy ve zdaňovacím období a 4) za výdaje je považuje zákon. 

Správce daně v projednávaném případě tvrdil, že není splněna 2. podmínka, protože většinový společník nevlastní 100 procent akcií. Dle správce daně tudíž většinový společník neprokázal, že výdaje ve výši 5 procent splňují na jeho straně podmínky daňové uznatelnosti.

Nejvyšší správní soud s poměrným rozdělením výdajů dle výše podílu nesouhlasil. Dle jeho závěru požaduje zákon o daních z příjmů pro daňovou uznatelnost výdajů pouze to, aby takové výdaje sloužily k dosažení, zajištění či udržení zdanitelných příjmů. Zákon přitom nikde nestanoví podmínku, aby mezi příjmy a výdaji existovala jakákoli „přímá úměra“. Nejvyšší správní soud dále zdůraznil, že pokud by většinový společník nevynaložil výše zmíněné výdaje ve 100procentní výši, nedošlo by k převodu společností. Při posuzování, zda lze určité výdaje považovat za daňové uznatelné, je také vždy nutné zohlednit skutečnou ekonomickou podstatu právních vztahů, s nimiž dané výdaje souvisejí.

Nejvyšší správní soud proto uzavřel, že většinovým společníkem uplatněné výdaje (tedy ve 100procentní výši) sloužily k dosažení, zajištění či udržení zdanitelných příjmů. Neuznat tyto výdaje jako daňově účinné by bylo možné v tomto případě pouze tehdy, pokud by správce daně důvodně zpochybnil prvotní daňová tvrzení většinového společníka, že tyto výdaje skutečně vynaložil deklarovaným způsobem.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Jakub Šotník

advokát

Associate Partner

+420 236 163 210

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu