Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Elektronické konosamenty

PrintMailRate-it

​Celosvětově nabývá na síle diskuse o používaní elektronických konosamentů či náložných listů. Jsou však využitelné v České republice? 


Alice Kubová Bártková
Rödl & Partner Praha

Konosament neboli náložný list

Jednotná definice konosamentu – jeho náležitostí a funkcí – není v současnosti možná, neboť se liší stát od státu. Pokud tedy chceme konosament charakterizovat, je třeba se především zabývat tím, jakým právním řádem se řídí. Cílem tohoto příspěvku je pojednat o příslušných dokumentech pro přepravu multimodální, tedy pro přepravu, kdy je zboží dopravované vícero druhy dopravy, a proto budeme dále namísto pojmu konosament, obvyklého pro námořní přepravu, používat pojem náložný list. 

Ve vztahu mezi dopravcem a osobou z náložného listu oprávněnou je náložný list často důkazem o uzavření smlouvy. Náložný list také zpravidla potvrzuje, že dopravce převzal zásilku k přepravě ve stavu  uvedeném v náložném listu. 

České právo elektronickou podobu náložných listů neumožňuje 

Tyto dvě charakteristiky však podle českého práva beze zbytku platit nemusí. Náložný list v sobě totiž podle českého občanského zákoníku zahrnuje právo na vydání zásilky, nikoliv však vlastnické právo k zásilce. Náložný list je tak zpravidla cenným papírem, který opravňuje osobu podle něj oprávněnou k vydání zásilky. Pokud oprávněná osoba náložný list nepředloží, nemůže jí být zásilka vydána. 

Náložný list v elektronické podobě?

České právo umožňuje vydání náložného listu jako cenného papíru na jméno, na řad nebo na doručitele. Občanský zákoník přitom počítá s cenným papírem jen v listinné podobě. O elektronické formě nehovoří vůbec. Literatura na základě mnoha dalších důvodů dovozuje, že podle aktuální české právní úpravy nelze náložný list v elektronické podobě  platně vydat. Nicméně jiné právní řády mohou takovou jeho podobu umožňovat, bude-li vydán podle nich a v souladu s nimi.

Použitelné právo

Zodpovězení otázky, zda je předložený přepravní dokument cenným papírem (konosamentem či náložným listem), jakou má mít povahu, náležitosti, formu a následky použití, záleží na příslušném národním právním řádu použitelném na daný dokument. Stanovit takový právní řád nebývá jednoduché a závisí i na tom, u soudu kterého státu je případně veden související soudní spor. 

Pokud by se daný dokument řídil jiným nežli českým právním řádem, bude zapotřebí dané otázky zodpovědět podle daného právního řádu použitelného na příslušný dokument. Pouze skutečnost, že je dokument označen například jako „bill of lading“ totiž samo o sobě nemusí znamenat, že se skutečně jedná o cenný papír, bez nějž nelze zásilku vydat. V odborné literatuře není jasné, zda by vůbec před českými soudy byly přípustné elektronické náložné listy vydané podle práva státu, které jejich elektronickou podobu připouští. 

Pokud byste se v praxi setkali s elektronickými konosamenty či náložnými listy, jsou vám naši poradci k dispozici při řešení nemalých úskalí jejich použití.

Kontakt

Contact Person Picture

JUDr. Alice Kubová Bártková, M.E.S.

advokátka

Associate Partner

+420 236 163 720

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu