Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



„Černý odběr“ elektřiny coby dodávka zboží podléhající DPH?

PrintMailRate-it

Soudní dvůr Evropské unie vynesl rozsudek ve věci C-677/21 Fluvius Antwerpen, který přinesl poměrně nový pohled na problematiku nelegálního odběru elektřiny. Laickým pohledem se jedná o krádež a z minulé judikatury víme, že krádež není považována za poskytnutí plnění a není předmětem DPH, protože nenaplňuje některé atributy důležité pro poskytnutí plnění, zejména vůli obou stran plnění uskutečnit. Překvapením proto může být, že se tento rozsudek od praxe zavedené v minulosti poněkud odchýlil.  


Michael Pleva, Johana Cvrčková
Rödl & Partner Praha

Sdružení Fluvius, jehož členy jsou obce Vlámského regionu, bylo pověřeno provozováním elektrické distribuční soustavy na území obcí tohoto regionu. Sdružení v rámci své činnosti jednalo coby veřejnoprávní subjekt, přičemž zjistilo, že v rámci jeho distribuční sítě dochází k neoprávněným odběrům elektřiny ze strany některých obyvatel regionu. Sdružení proto na základě údajů z měřičů stanovilo spotřebu takových odběrů a vystavilo fakturu za elektřinu včetně DPH a navýšilo ji o úroky z prodlení. 

Neoprávněný odběr elektřiny je předmětem DPH. 

Vyvstala proto otázka, zda požadovaná částka je předmětem DPH z titulu dodání elektrické energie. 

SDEU v této souvislosti uvedl, že v daném případě existuje přímá souvislost mezi protiprávním odběrem elektřiny a částkou, kterou za ni sdružení požaduje jako odškodnění. Dále zmínil, že i když byla dodávka elektřiny uskutečněna bez uzavřené smlouvy, vztahy mezi sdružením a odběratelem jsou definovány v souvisejících nařízeních a vyhláškách o energetice, které tuto situaci předjímají a stanoví jasné podmínky pro vymáhání odškodného za výhodu neoprávněně získanou tímto odběrem elektřiny ze strany obyvatele obce. SDEU proto uzavřel, že v daném případě se jedná o dodání zboží za úplatu, které je předmětem DPH. 

Závěrem SDEU ještě posuzoval, zdali taková dodávka elektřiny představovala ekonomickou činnost uskutečněnou osobou povinnou k dani, či se jednalo pouze o plnění uskutečněné veřejnoprávním subjektem v zanedbatelné míře, které nenarušuje hospodářskou soutěž. SDEU konstatoval, že tuto činnost nelze vnímat jako realizovanou pouze v zanedbatelné míře, jelikož sdružení vymezilo jasné administrativní a finanční podmínky protiprávních odběrů, což naznačuje jejich významnost a nezanedbatelnou míru. Sdružení Fluvius proto dle SDEU v těchto případech jednalo jako osoba povinná k dani.

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Michael Pleva

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 232

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu