Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Je dobíjení elektrovozidel dodáním zboží nebo poskytnutím služby?

PrintMailRate-it

​V nedávném rozsudku se Soudní dvůr Evropské unie (Soudní dvůr) zabýval posouzením činnosti spočívající v provozování veřejně přístupných dobíjecích stanic pro elektrická vozidla z pohledu DPH. Podle směrnice o společném systému DPH obecně platí, že odběr elektřiny za účelem dobití baterie elektrického vozidla je nutné považovat za dodání zboží. Obstojí však tento závěr i v případě, že zdanitelné plnění je souborem dílčích plnění a úkonů, v rámci kterých je odběr elektřiny jen jedním z vícero plnění? 


Jakub Šotník,  Michal Gola
Rödl & Partner Praha 

V posuzovaném případě měla polská společnost v úmyslu vykonávat činnost spočívající v instalaci a provozování veřejně přístupných dobíjecích stanic pro elektrická vozidla. Uživatelům těchto dobíjecích stanic se pak mělo dostat plnění v podobě zpřístupnění dobíjecího zařízení (včetně propojení nabíječe s operačním systémem vozidla), zajištění přívodu elektřiny do baterie vozidla, potřebné technické podpory a přístupu k digitálním aplikacím. Jednalo se tudíž o komplexní plnění složené z několika dílčích plněních a úkonů, kdy se vzájemně prolíná dodávání zboží a poskytování služeb.

Pokud je tedy plnění tvořeno souborem dílčích plnění a úkonů, je obecně potřeba určit, zda se pro účely DPH jedná o dvě či více odlišných plnění nebo o plnění jediné, a rovněž, zda v posledně uvedeném případě představuje jediné plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby.
 
Soudní dvůr v projednávané věci nejprve uzavřel, že činnost polské společnosti představuje jediné (komplexní) plnění. Podle Soudního dvora se o jediné plnění jedná tehdy, když dvě nebo více dílčích plnění nebo úkonů poskytnutých osobou povinnou k dani zákazníkovi je natolik úzce spojeno, že objektivně tvoří jediné nerozdělitelné plnění.

V dalším kroku Soudní dvůr zkoumal, zda má předmětné (jediné) plnění povahu dodání zboží nebo poskytnutí služby. Soudní dvůr zde připomněl, že v projednávané věci jde o kombinaci plnění spočívajících v dodávce elektřiny za účelem dobíjení elektrických vozidel a poskytování různých služeb jako je zpřístupnění dobíjecích stanic a usnadnění jejich využití, potřebná technická podpora a digitální aplikace umožňující například rezervaci konektoru.

Podle směrnice o jednotném systému DPH obecně platí, že zajištění přívodu elektřiny do baterie elektrického vozidla představuje dodání zboží. To v projednávané věci navíc tvoří charakteristický a převládající prvek jediného komplexního plnění (hlavní plnění). Tomu je z důvodu, že poskytnutí výše jmenovaných služeb není dle Soudního dvora v projednávané věci pro zákazníka cílem, nýbrž prostředkem k získání prospěchu z hlavního plnění. Poskytnutí předmětných služeb v rámci jednoho komplexního plnění je naopak vedlejším plnění, které toliko sdílí daňový osud hlavního plnění.
 
Soudní dvůr tak na základě výše uvedeného uzavřel, že provozování veřejně přístupných dobíjecích stanic pro elektrická vozidla je z pohledu DPH jediným zdanitelným plněním v podobě dodání zboží, byť součástí takového plnění je i poskytnutí dílčích služeb.

Kontakt

Contact Person Picture

Mgr. Jakub Šotník

advokát

Associate Partner

+420 236 163 210

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu