Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Jak je to s prominutím pokut za nepodání kontrolního hlášení

PrintMailRate-it

​Jak jsme Vás informovali v březnovém vydání, před koncem roku 2022 Generální finanční ředitelství novelizovalo Pokyn č. GFŘ-D-29 (Pokyn) k prominutí pokut za nepodání kontrolního hlášení v souvislosti s novelou zákona o dani z přidané hodnoty. 


V úvodu novely Pokynu je obsažena informace, že od roku 2023 je výše pokut za nepodání kontrolního hlášení ve vybraných případech poloviční. To se týká především fyzických osob a vybraných právnických osob. 

Spolu s tím však byla omezena možnost obecného jednoho prominutí pokuty za pochybení v podobě nepodání kontrolního hlášení na základě výzvy správce daně ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v již podaném kontrolním hlášení, popř. pokud nebude kontrolní hlášení podáno v náhradní lhůtě. Jedná se tedy o pokuty ve výši 30 000 a 50 000 Kč. Pokud tedy kdykoliv v průběhu roku 2023 dojde k takovému typu pochybení, nebude možno takovou pokutu, jakožto první pochybení, bez dalšího prominout. Mělo by však být dále možné tento typ pokut prominout na žádost a za splnění dalších podmínek stanovených Pokynem. 

Naopak automaticky nevzniká povinnost hradit pokutu za nepodání kontrolního hlášení v případě prvního pochybení v podobě dodatečného podání kontrolního hlášení, tedy pokut ve výši 1 000 a 10 000 Kč.

kontakt

Ing. Mgr. Veronika Dudková

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu