Webové stránky Rödl & Partner používají technické soubory cookie a technologii sledování (tracking) bez použití souborů cookie pro účely vedení anonymních statistik o návštěvnosti. Tyto technologie nám umožňují vylepšovat naše webové stránky a kvalitu uživatelského prostředí. Máte právo odmítnout používání těchto technologií pro statistické účely. Více informací naleznete ZDE.



Daň z nemovitých věcí 2023: aneb jak se dozvědět výši daně a jak ji řádně a včas zaplatit

PrintMailRate-it
Leden kalendářního roku 2023 již dávno uplynul a s ním i standardní lhůta pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí, kterým je 31. leden daného kalendářního roku 1
 
Petr Koubovský 
Rödl & Partner Praha

Jestliže poplatník daně z nemovitých věcí v průběhu zdaňovacího období pozbyl vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitým věcem v územním obvodu téhož správce daně, respektive tyto nemovité věci zanikly, je povinen tuto skutečnost oznámit správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období (tedy nikoliv podáním nulového daňového přiznání, nýbrž jakoukoliv formou, v praxi je postačující prostý text v dopisu)2.  Pokud by do 31. prosince roku, ve kterém byl podán návrh na vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí, nebylo rozhodnuto o jeho povolení. Zde je povinnost podat daňové přiznání nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí. 

Přiznání k dani z nemovitých věcí lze vyplnit a správci daně předložit několika způsoby:
  • vyplnit elektronicky prostřednictvím aplikace EPO na www.mojedane.cz 
  • vyplnit ručně  a odevzdat na podatelně příslušeného územního pracoviště, respektive  poslat poštou nebo datovou zprávou

Elektronické odeslání lze provést:
a) předepsaným způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu
b) s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky
c) s využitím přístupu se zaručenou identitou
d) prostřednictvím daňové informační schránky

Jak se dozvědět výši daně?

Právě nastává čas, kdy správci daně začínají konat ve smyslu daně z nemovitých věcí a zasílají informace o výši a splatnosti daně z nemovitých věcí na rok 2023. Tyto informace se poplatník může dozvědět: 
  • ze složenky zasílané Finanční správou ČR 
  • ve schránce ji však nebudou mít ti, kteří využili možnosti nechat si údaje k dani z nemovitých věcí zasílat do e-mailové schránky 
  • dohledáním údajů na portálu MOJE daně
  • z informace pro placení daně z nemovitých věcí obdržené do datové schránky poplatníka, kterému byla letos datová schránka zřízena ze zákona

Doporučuji si výši daně zkontrolovat na případně podané daňové přiznání anebo v porovnání s výší daně z nemovitých věcí za předešlý rok.

Do kdy a jak se daň má zaplatit?
  • úhrada prostřednictvím SIPO, pokud poplatník odevzdá „Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO“ nejpozději do 31. ledna zdaňovacího období svému správci daně spolu se spojovacím číslem SIPO (možné již od roku 2016) 
  • hotově na pokladně místně příslušného správce daně
  • bankovním převodem
  • úhrada prostřednictvím QR kódu
  • úhrada složenky 

Na rozdíl od většiny ostatních daní, u nichž je lhůta pro podání daňového tvrzení se lhůtou její splatnosti totožná, je splatnost daně z nemovitých věcí stanovena standardně až do 30. května, popřípadě do 30. listopadu 2023.3  Pokud by však výše daně činila 5 tisíc a méně, je splatná jednorázově právě k 30. květnu daného roku.


1 § 13a ZoDzNV
2 § 13a odst. 9 ZoDzNV
3 § 15 ZoDzNV

Kontakt

Contact Person Picture

Ing. Petr Koubovský

daňový poradce

Associate Partner

+420 236 163 246

Poslat e-mail

RÁDI VÁM PORADÍME!

Befehle des Menübands überspringen
Zum Hauptinhalt wechseln
Deutschland Weltweit Search Menu